Tiesj, Tosh en Laporte

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 10:44

door Erik Berendsen

Chauvinistisch als een Nederlander maar kan zijn zat ik toch met gefronste wenkbrauwen te kijken naar het transferbeleid van Jumbo Visma afgelopen winter. Het Nederlandse Jumbo Visma trekt drie buitenlandse renners aan die in het voorjaar belangrijk moeten gaan zijn voor het team. Deze chauvinistische gedachtegang is zo logisch als onlogisch tegelijk. Logisch omdat elke Nederlander graag een landgenoot op het hoogste treetje ziet staan, maar nogal onlogisch omdat ik zelf vorig jaar in de zomer nog high fives stond uit te delen aan mijn dochters toen Wout Van Aert drie Touretappes won en Jonas Vingegaard bijna Pogacar klopte.

 

Primoz Roglic, Wout Van Aert, Jonas Vingegaard of Sepp Kuss, ga eens terug naar afgelopen jaren. De overwinning van Primoz in Luik net voor een juichende Juju. De tripple van Wout in de Tour, de winst van Sepp in het hooggebergte van de Vuelta 2019 of de Tour van 2021, mooie momenten waar we voor de tv stonden te juichen. Het hoeft niet per se een Nederlander te zijn, mooie en aansprekende renners die presteren voor het team die we aanmoedigen.

 

Is dat dan de weg die ingeslagen is? De weg van goede buitenlanders aantrekken en hopen daarmee te scoren? Het lijkt mij meer een tussenoplossing. Een tussenoplossing omdat er op dit moment in Nederland “even” niet wat voorhanden is. Het team heeft nog Nederlandse toppers in huis met Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Sam Oomen en Mike Teunissen, maar voornamelijk Wout en daarbij de voorjaarsploeg, had behoefte aan een impuls. Deze impuls komt eraan, nu in de vorm van Tiesj, Tosh en Laporte, maar over een jaar of twee, drie zal deze impuls komen uit eigen gelederen.

 

Met het gevaar renners te vergeten wil ik er toch wat benoemen. David Dekker en Olaf Kooij hebben hun waarde al bewezen, jonge mannen die mooie prijzen gaan pakken. Daarachter zitten de gebroeders Van Dijke en Gijs Leemreize die de overstap gemaakt hebben naar de hoofdmacht (Gijs al wat langer), talenten die zich de komende jaren gaan bewijzen. Waar deze jonge mannen vandaan komen is de vijver waaruit gevist wordt, het development team. Hoelang duurt een gemiddelde opleiding? Het is geen opleiding tot putjesschepper op zee, nee het is de opleiding tot renner in het World Tour Team. Het traject duurt langer twee jaar. Het tussentijds aantrekken van buitenlandse impuls is daarom noodzakelijk om het algehele niveau van de ploeg hoger te krijgen.

 

Het development team is te vergelijken met de vrouwenploeg. Ook de vrouwen staan niet ineens wekelijks met de bloemen te zwaaien. Met Marianne Vos is de ploeg opgestart met een flinke impuls, in dit geval wel een Nederlandse impuls, maar daarachter zal het met de tijd langzaam moeten groeien. Het is niet alleen meer Marianne die wint, was het niet Riejanne Markus die in Noorwegen won afgelopen jaar? Je zult in 2022 meer overwinningen gaan zien en niet alleen van Vos.

 

Zaterdag is de Omloop en zondag Kuurne, het is al wat jaren terug, maar gaat Tiesj Benoot zijn hoogste klassering in de Omloop verbeteren? Staat hij zaterdag wederom op het podium (derde in 2016)? Laten we het hopen, mocht het jaar zo mooi beginnen (want het wielerseizoen begint pas zaterdag), dan staat hij op het podium en ik voor de tv juichen, hup Tiesj, Tosh en Laporte!!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.