For the Love of Bees: over Team Jumbo-Visma, risico's en – soms – glorie

Gepubliceerd op 12 maart 2022 om 18:21

door Katy Madgwick

In augustus 2021 deed Primož Roglič iets wat veel wielrenners wel eens graag doen: hij lanceerde een aanval. Op weg naar de cat 2 Puerto de Almáchar-klim, diep in de Andalusische heuvels van Zuid-Spanje, stond Roglič op uit zijn stoel en lanceerde hij naar de kop van het peloton op zoek naar meer tijd in een poging om zijn derde opeenvolgende Vuelta-titel te winnen.

Kort na zijn aanval ging Roglič in een huiveringwekkende afdaling tegen de grond na een te enthousiast genomen bocht. Hij raapte hij zich op en vervolgde zijn weg, sloot zich aan bij de achtervolgende groep en eindigde de etappe gelukkig ongedeerd. Hij won niet van zijn directe rivalen, maar pakte wel een paar seconden voorsprong op renners als Egan Bernal en Adam Yates.

Was het het waard? De leunstoelexperts grepen collectief aan hoe onnodig het was om dat risico te nemen. Hij had genoeg andere kansen om tijd te pakken, toch? Waarom zou hij de moeite nemen om zichzelf in gevaar te brengen voor relatief weinig winst?

Het antwoord van Primož Roglič toen hij er later die dag naar werd gevraagd, vatte niet alleen zijn eigen gedurfde maar enigszins losgeslagen benadering van racen perfect samen, maar ook de mentaliteit van het team dat hij de afgelopen zes seizoenen thuis heeft genoemd.

'Geen risico, geen glorie.'

 

En wie zijn wij om te argumenteren?

 

De teams met de sterkste renners hebben er de afgelopen jaren vaak voor gekozen om defensief te rijden; om energie te besparen, hun beschermde renners te bewaken en geen golven te maken totdat het absoluut noodzakelijk is. En de klachten zijn groot: we willen racen zien! Geen gezichtsloze dominantie.

Zo kiest Jumbo-Visma er niet voor. Hoewel de kracht van het team niet kan worden ontkend, is het hebben van voldoende middelen geen excuus om saai te zijn, wat het Nederlandse team betreft. Ze hebben de renners ervoor en gebruiken ze. Ze animeren races, ze zorgen voor verhalen, ze zijn zo vaak een gespreksonderwerp – ook niet altijd om te winnen. Als eenheid herdefiniëren ze het idee van een wielersupermacht. Het zijn superhelden met gebreken - ze bezitten kieren in hun aerodynamische pantser die hen vermenselijken en herkenbaar maken.

Potentiële fans opgelet - het volgen van Jumbo is niet vergelijkbaar met gloriejacht. Dit is niet het Manchester City van het wielrennen. Je hebt een achtbaanrit voor de boeg, mocht je dit pad kiezen. De ene dag vier je een Mapei-achtige 1-2-3 in Parijs-Nice, de volgende dag zul je je hart verpletteren als een of ander van je team tegen de grond gaat, opnieuw. (En nog eens. En nog eens.) Per saldo is het waarschijnlijk behoorlijk slecht voor je gezondheid.

 

 

Nee, je kunt er niet op vertrouwen dat ze je glorieuze momenten brengen. Een ploeg die berucht is om zijn gedweep met pech, het is bijna een doorlopende grap onder de wielergemeenschap dat Jumbo-Visma een of ander incident of ongeluk zal krijgen terwijl ze zich een weg banen door allerlei soorten wedstrijden. Ze spelen niet op veilig, maar ze zijn ook niet dom en in veel gevallen lijkt pech ze op onverklaarbare wijze om te vinden. Neem het 'allez omi-opi'-incident uit de Tour de France van vorig jaar, het eerste in een reeks tegenslagen die de ploeg trof tijdens de grootste wedstrijd van het seizoen, waardoor ze met slechts vier renners achterbleven en hun klassementsplannen werden opgegeven.

 

Maar hier, op het snijvlak van totale ineenstorting en Hollywood-achtige verlossingen, bevindt Jumbo-Visma zich voortdurend. En daar gedijen ze goed. Wanneer ze onder de wapens zijn, trekken ze samen op en bereiken ze prachtige dingen. Die vier renners verzekerden zich van vier ritzeges en een tweede plaats in het algemeen klassement. Niet te armoedig, naar ieders maatstaven.

 

Hun teamethiek, simpelweg uitgedrukt door hun motto 'samen winnen' is echt en tastbaar en is een groot deel van wat zovelen aantrekt om hen te volgen, wat bewondering en warme reacties van vele kanten oogst. Hun recent gevormde vrouwenteam floreerde onder zo'n mentaliteit; ondanks dat ze supersterren zoals Marianne Vos in hun gelederen hebben, zijn ze een verenigd stel dat hoe dan ook voor elkaar zal werken en de tijd van hun leven heeft terwijl ze het doen. Ze halen het beste in elkaar naar boven. Hun development team is goed georganiseerd en biedt reële kansen op progressie. En het spreekt voor zich dat het wordt ondersteund door benijdenswaardige technologie en uitzonderlijk gekwalificeerd personeel.

 

Jumbo-Visma pretendeert niet iets te zijn wat ze niet zijn. Hun branding weerspiegelt hun hart-op-mouw stijl van het benaderen van wielrennen. Ze bieden inzichten door middel van films achter de schermen, ironishe video's op sociale media, en openen hun deuren om fans een echt inzicht te geven in de persoonlijkheden binnen het team. Het geeft ons een hint van wat we kunnen verwachten van de aangeprezen Netflix-serie die de Tour de France lijkt te volgen. De ploeg Jumbo-Visma is er goed in thuis om het middelpunt van een verhaal te zijn en ik twijfel er niet aan dat ze de show zullen stelen.

 

Hoe is dit seizoen tot nu toe verlopen, voor een ploeg die twee keer op rij een Tour de France verloor die voor het oprapen lag? Het antwoord is verdomd goed, om eerlijk te zijn. Wout van Aert won de openingsweekendrace op Omloop Het Nieuwsblad op dominante wijze, wat bewijst dat jumbo's verstandige investeringen in het naseizoen eigenlijk precies waren, want zijn nieuw aangevulde klassiekers ploeg steunde hem helemaal.

 

Tiesj Benoot is tot nu toe cruciaal geweest in de eendagskoersen en zou misschien een grotere rol gespeeld hebben in de Strade Bianche, een wedstrijd die hij al eerder had gewonnen, ware het niet dat er een ongelukkige valpartij was, een van de vele op een dag vol chaotische zijwind. Wie weet wat er geweest kan zijn, gezien het vertrouwen dat de oud-team DSM-renner heeft getoond.

Benoot zelf daagde uit in Kuurne-Brussel-Kuurne, met Christophe Laporte als sleutelfiguur voor de ploeg daar, een andere renner die dit seizoen een nieuw leven heeft gevonden in zijn nieuwe ploeg. Hij droeg die vorm mee naar Parijs-Nice, waar het team een spectaculaire prestatie leverde in de eerste etappe en het podium vulde in een vertoon van rauwe dominantie die zelden op World Tour-niveau te zien was. Laporte, van Aert en Roglič pakten 1, 2, 3 op de dag en behielden die posities de volgende drie dagen, waarbij ze van positie wisselden in het klassement na de tijdrit van etappe 4 waarin van Aert zegevierde over Roglič en Rohan Dennis.

 

foto: Bram Berkien                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 

Laten we niet vergeten dat Jumbo's contractering van Rohan Dennis weer een briljante zaak was voor de Nederlandse ploeg. De Aussie-landskampioen kwam tot zijn recht in de tijdrit en nam het stokje over van Laporte door het podium te vervolledigen en de volgende etappe in de bergen in te rijden als Rogličs belangrijkste klimdomestique, terwijl van Aert de gele trui liet gaan, ten gunste van het behoud van zijn energie voor zijn eigen doelen later in het voorjaar. Toegegeven, Roglič was later in etappe 5 een beetje geïsoleerd, maar hij was opgewassen tegen de uitdaging.

 

Ondertussen waren Roglič's vaste klimknechten bezig met een eigen races. Sepp Kuss en Jonas Vingegaard deden het goed op de twee vroege Franse eendagsklassiekers, waarbij Vingegaard de Drôme Classic won en Kuss 3e werd in Faun-Ardèche. Deze week nemen ze het in plaats van Roglič te steunen het op in de Tirreno-Adriatico, waarbij ze Tadej Pogačar van UAE Team Emirates nauwlettend in de gaten houden.

 

Dit team biedt misschien wel een van de weinige hoop op verzet tegen het heerszuchtige bewind van Tadej Pogačar. De hoop is misschien klein, maar met Wout van Aert in de klassiekers en Jonas Vingegaard in langere koersen zijn het toch hoop. De jonge Deen lijkt een van de weinige overgebleven renners die de Sloveen niet lijkt te vrezen en was de enige die vorig jaar in de Tour de France in de buurt van hem kwam.

Zal alles soepel verlopen en zal het team het hele seizoen blijven slagen op dit hoge niveau? Vrijwel zeker niet. Maar we worden onderweg gegarandeerd volledig vermaakt.

 

Jumbo-Visma weet waar ze mee bezig zijn, geen twijfel mogelijk. Ze weten hoe ze fans moeten winnen en houden. Nemen ze de juiste beslissingen, tactisch? Niet altijd. Maar het is dat element van twijfel dat de dingen interessant houdt. Ze hebben de potentie om te functioneren als een goed geoliede machine. Ze doen dingen niet voor de helft. Ze doen sommige dingen echt heel goed (tijdrijden, La Vuelta a Espana). En zelfs als ze niet bovenaan staan, geven ze je iets om over te praten.

 

Puristen kunnen kritiek hebben op hun soms onconventionele of overdreven riskante aanpak, maar ze zijn moedig. Ze zijn onbevreesd. Ze proberen dingen. Deze zomer kunnen ze proberen iets te doen wat sinds de jaren 1980 niet meer is geprobeerd - om de gele EN de groene trui te winnen in de Tour de France. Het is een mogelijkheid die velen ertoe heeft gebracht om hun wenkbrauwen te fronsen en hun hoofd te schudden. Maar kijk naar de middelen die ze in hun gelederen hebben, en durf jezelf af te vragen - waarom niet?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.