Fietsen in Afrika

Gepubliceerd op 28 maart 2022 om 15:33

door Erik Berendsen

 

Als "we" niet winnen, dan is de overwinning van Girmay toch wel erg mooi, althans dat vind ik. Vrijdag was het nog een staaltje hogeschool fietsen in de E3, het was niet alleen de 1-2 aan de finish van Wout en Christophe, maar het hele ploegenwerk was smullen geblazen. De afknapper van Tosh zijn uitvallen werd snel vergeten door het perfect uitgewerkte ploegenspel. Echt he, de overmacht waarmee de koers naar de hand werd gezet is haast angstaanjagend. Het gaat zo goed dat je wacht tot het moment dat het fout gaat. Ik kan het gezegde erbij halen dat de eerste pannenkoeken voor de kinderen zijn, maar zoals het voorjaar tot nu toe gaat hebben we al aardig wat pannenkoeken binnen. Het is te hopen dat we nog één van de dikke spekpannenkoeken van komende weken te pakken krijgen.

 

Als "we" niet winnen, dan is de overwinning van Girmay toch wel erg mooi, althans dat vind ik. Echt he, hoe goed was Christophe dit weekend (de vrijdagmiddag hoort toch wel een beetje bij het weekend). Met het aantrekken van hem afgelopen winter leek de ploeg een mooie adjudant voor Wout in het voorjaar erbij te krijgen. Maar dat hij zó sterk zou zijn?? Mike en Wout zullen het ongetwijfeld vorig jaar zelf aangegeven hebben, die gozer moeten we hebben. Mike werd in een duel om etappewinst in de Tour door hem verslagen en Wout op de baan van Roubaix, oké het was beide niet om de dagzege, maar ze hebben wel allebei een finale gereden tegen hem, ze hebben gezien of zelfs gevoeld hoe sterk Christophe is, was, kan zijn. Wout mocht winnen vrijdag, Christophe kon nét niet winnen op zondag.

 

Als "we" niet winnen, dan is de overwinning van Girmay toch wel erg mooi, althans dat vind ik, had ik dat al gezegd? Hoe mooi was het afgelopen winter, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 4, en 1. Tien keer crossen in het veld en Wout wist één keer niet te winnen en al die keren won hij duels van (meerdere) Belgen, een verdwaalde Brit en zo nu en dan een Hollander. Wat ik ermee aan wil geven is dat het zo'n klein wereldje is. Ze zullen hard fietsen, ze zullen het snot voor de ogen trainen, maar in geen bemodderde velden of wegen zijn weinig renners te vinden niet uit de Benelux.

 

Als "we" niet winnen, dan is de overwinning van Girmay toch wel erg mooi, althans dat vind ik. Ja ja, nu weten we het wel zul je denken, maar echt he, hoe mooi is het. Het continent Afrika doet nu eindelijk echt mee. We hadden in het verleden al die Afrikaan met die onmogelijke naam; Teklehaimanot, pelotonvulling is niet echt positief, maar op zijn erelijst prijkt geen enkele prijs buiten Afrika. Ook Kévin Reza is geen veelwinnaar, ongetwijfeld waardevol voor zijn ploeg, maar niet-Afrikanen worden door hen niet enthousiast over het wielrennen in Afrika.

 

Plotsklaps is daar Biniam Girmay. Afrika staat bekend om haar ruwe diamanten, waardevolle steentjes waar je een oorlog om kunt voeren (wat ook echt veel te veel gebeurt). Een ruwe diamant moet je slijpen, bij dit slijpen blijkt hoeveel karaats de diamant is en hoeveel waarde overblijft. Hoeveel karaats Biniam Girmay is moet nog blijken. Na Gent-Wevelgem is hij in ieder geval een felbegeerde diamant, niet alleen Eritreeërs lopen de polonaise, niet alleen het Afrikaanse continent is blij met hem, iedereen kan genieten van een nieuwkomer zoals Girmay. In Eritrea is wielrennen hot, maar door Girmay gaan nog meer jongens en meiden fietsen.  

 

Een kleine vooruitblik naar het jaar 2025, het WK-wielrennen is dan in.....Rwanda. De UCI zal een vooruitziende blik hebben gehad, of ook de foto's van de Ronde van Rwanda gezien hebben. Naast Eritrea zijn de mensen in Rwanda ook gek van wielrennen, massa's mensen staan langs het parcours, dolenthousiast moedigen ze de renners aan. Wat zal het WK in 2025 een feest worden in Rwanda, mocht Biniam Girmay niet weten te winnen, dan is een overwinning van één van ons toch ook wel erg mooi!!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.