Bezweken onder het vakkundig sloopwerk

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 11:53

door Saar de Reu 

 

Tadej Pogacar vs Jonas Vingegaard

Tweevoudig tourwinnaar vs uittredend tourwinnaar

Beste renner ter wereld vs beste klassementsrenner ter wereld

Goede ploeg vs beste ploeg ter wereld

Tadej en Jonas, ze waren heel erg aan elkaar gewaagd, het leek heel lang een secondenspel te worden, tot de vermoeidheid toe sloeg in de derde week. Uit het kamp van Jumbo -Visma klonk het steeds: “Jonas heeft voordeel bij een lastige koers”, “Zijn ritten moeten nog komen”,… Van buitenaf kwam er wat twijfel, want waarom was er na twee weken de koers hard maken en enkele zware bergritten nog geen groot verschil? In rit 15, kon je het al zien, een ietwat bleke, een ver voor zich uit starende en vermoeide Tadej Pogacar. In deze rit kon hij Vingegaard niet lossen, maar won wel nog het prestige sprintje.

In de tijdrit deelde Jonas zijn eerste zware klap uit, opnieuw zagen we een groot verschil tussen beide, een heel gretig Vingegaard en een vermoeide Pogacar. Op Col de la Loze diende Jonas de genadeslag toe, na deze rit heeft hij meer dan 7 minuten voorsprong op Tadej, wie had dat op de rustdag, waar iedereen het nog over een secondenspel had gedacht? Dinsdag zagen we een Pogacar die we nog niet veel zagen, zelf sprak hij over zijn slechtste dag ooit op de fiets, ook zijn woorden zeiden genoeg, “I’m gone, I’m dead”. Snel werd er naar redenen gezocht, “Is hij ziek?”, “Komt dit door zijn slechte voorbereiding?”,… Maar de reden die weinig wordt aangehaald, is het plan van Jumbo – Visma, er een harde koers van maken.

Dat is nu exact hetgene wat ze de afgelopen 3 weken hebben gedaan, met Wout van Aert die opnieuw boven zichzelf uitsteeg, met Sepp Kuss die nog maar eens bewees dat hij tot de beste klimmers ter wereld behoort, met Nathan Van Hooydonk, Wilco Kelderman, Tiesj Benoot en Christophe Laporte die aan een verschroeiend tempo op kop reden. Uiteraard was het plan niet tot zijn recht gekomen als Vingegaard niet de beste renner in deze tour was.

Met het doel om opnieuw de Tour te winnen en een nieuw plan zakten ze af naar het Baskenland. Drie weken later komen ze aan in Parijs met de winnaar van de Tour de France 2023 in hun team.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.