Hallo Jumbo!!

De renners van LottoNL-Jumbo waren in 2015 het lachertje van het peloton, niets lukte en de resultaten waren alleen goed zodra de uitslag op zijn kop werd gehouden. Maar zo diep als het dal in 2015 was, zo hoog is de berg waar de Jumbo-formatie zich nu op bevind. Je zou haast verwachten dat de mannen voor een hoogtestage niet eens hoeven te reizen.

 

Lotto is vier jaar sponsor geweest, vier jaar waarin niets lukte en in eerste instantie zelfs geen prijs werd gewonnen, je zou anders verwachten bij de Lotto. Naast dat niets lukte in 2015 kwamen daarna jaren van groei en uiteindelijk ook bloei. Met het verdwijnen van LottoNL van het shirt komt daar geen einde aan. Hoofdsponsor Jumbo zorgt voor een ruimer budget, extra trainers, nieuwe ploegleiders, nog betere fietsen, een voedingscoach, performance coach, een chief Susainability Officer, nee die laatste verzin ik ter plekke. De staff wordt serieus in aantal en in kwaliteit uitgebouwd, een woord als professionalisering valt meermaals (wat hebben ze al die jaren gedaan dan?).

 

Niets wordt aan het toeval overgelaten. Waar ooit Jan Raas dat wereldberoemde Wielerplan schreef, de wielerwereld er vervolgens mee aan de haal ging omdat de begeleiding doorsloeg naar de verkeerde kant, zou Jumbo-Visma stiekem zomaar een vervolg aan dit plan kunnen geven. Het wielerplan was bedoeld om het Nederlandse wielrennen weer op een internationaal niveau te krijgen, dat is gelukt. Vergeef me de vergelijking, maar hebben nagenoeg alle grote Nederlandse klassementsmannen van de afgelopen 10 jaar geen Rabobankbloed door hun aderen lopen?

 

Robert Gesink reedt altijd voor de ploeg, Bauke Mollema kennen we nog van de Tour van Bau en Lau, Wilco Kelderman komt toch uit de opleidingsploeg van de Rabobank? Steven Kruijswijk, geen woorden meer aan vuil maken of hij een man van de ploeg is en wat te denken van Tom Dumoulin. Voormalig Rabobank continental-lid en zéér binnenkort weer kopman in de Tour voor “ons” team. Het Wielerplan leeft als nooit tevoren.

 

Dat het plan leeft blijkt uit meer dan alleen het World Tourteam. De Jumbo-Visma Academy is daar een mooi voorbeeld van, jonge renners opleiden voor het grote werk. Middelbare scholen worden bezocht om de jeugd te stimuleren om op de fiets te klimmen. Jumbo-Visma gaat samenwerken met Limburg Cycling. Webinars staan online beschikbaar om de gewone man of vrouw te helpen bij het wielrennen. Het zou me niet verbazen als de plaatselijke Jumbo supermarkt ervoor zorgt dat de ravitaillering goed gevuld is zodra je een toertocht gaat organiseren. Organiseer een wedstrijd en de supermarktmanager komt het startschot lossen, toch? Het Wielerplan leeft als nooit tevoren.

 

Het Nederlandse wielrennen moest weer naar een Internationaal niveau, door de jaren heen groeide het plan en tegen alle afspraken in werd soms door mensen van de Rabobank geroepen dat nu maar eens de Tour gewonnen moest worden. Door de ploeg werd het nooit keihard gezegd, de vraag rijst bij mij dan ook of dit een opdracht van de bankdirectie was of een doel voor de ploegleiding? Het kwam er uiteindelijk ook nooit van.

 

Anno 2020 is het anders. De ploeg heeft vele doelstellingen, maar het hoofddoel is het winnen van de Tour de France. Jan Raas maakte de ploeg tot één van de besten, alles werd bijna vergooid door de dopingpraktijken en de ploeg hield nagenoeg op te bestaan. Nu durf ik wel te stellen dat Jumbo-Visma op dit moment de beste ploeg van het peloton heeft, op werkelijk alle fronten wordt gestreden om de winst. En straks, straks in juli….eh augustus….eh hopelijk straks in september zal in Parijs een Jumbo man op het hoogste podium staan! ‚Äč

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.