Etappe 7

Diamante › Potenza

 

Lengte: 197 km

Hoogtemeters: 4730

Bergetappe

 

Gisteren was al duidelijk dat de angst voor de dag van vandaag er goed in zat. En dat bleek niet onterecht. Al vanaf het moment dat de vlag bij km 0 naar beneden ging was het raak. Het regende demarrages en het zou bijna 70 km duren voordat er een kopgroep was waar het peloton genoegen mee nam. De namen van sommige renners die een poging deden: Degendt, Cort Nielsen, Moniqet, Fetter, Bayer, Poels, Sepulveda, De Bondt, Gaburro, Rivi, Formolo, van der Poel, Covi, De Marchi, Peters, Tesfatsion en sommige namen die in dit lijstje staan probeerde het vaker... toen er uiteindelijk een grote groep zich los had gemaakt leek het op de juiste groep maar opeens waren daar Carapaz en van der Poel en wist men dat ook deze ontsnapping geen kans zou maken. Uiteindelijk kwam die kopgroep er dan toch... Formolo kwam met Villella op kop en even later sloten Poels en Bouwman bij hun aan. Daarachter maakte Dumoulin zich los met Camargo en sloot ook Mollema zich daar aan. Deze 3 reden nog naar de 4 koplopers en zo hadden we uiteindelijk een kopgroep van 7 met zomaar 4 Nederlanders en dus 2 man van Jumbo-Visma.

 

In het peloton ging de rem erop en nam Trek het op zich op om de achtervolging te leiden, ondanks het feit dat Bauke vooraan reed. De voorsprong zou nog stijgen tot 6'30 maar uiteindelijk nooit meer onder de 3 minuten komen. Op de klim van 1e categorie lagen 40 bergpunten te wachten en het was Koen Bouwman die Formolo en Poels verraste en zo goede zaken deed voor het bergklassement.

Op de volgende steile beklimming kon Poels het tempo niet meer volgen en was Villella in de afdaling onderuit gegaan. De laatste kon terugkeren maar voor Poels zat het erop. Bouwman pakte weer de meeste bergpunten en was daarmee de nieuwe drager van de bergtrui. Maar deze etappe smaakte naar meer. Bouwman kwam op de 3e beklimming van de dag nog wel even in problemen maar een kilometer onder de top kon hij weer aansluiten. Hij pakte ook daar zelfs nog de bergpunten mee verstevigde zijn leidende positie. 

 

Op de laatste klim van de dag moesten Camargo en Villella de rest laten gaan en hielden we dus 2 Jumbo-Visma renners over met Mollema en de renner van UAE. In de finale werd er nog flink aangevallen door Mollema en Formolo maar Bouwman had superbenen en reageerde op elke aanval maar voor Tom was het iets te veel. Voor Bouwman werd het lastig maar hij wist alle aanvallen te pareren. Op 3 km voor de finish kon Tom op wilskracht weer aansluiten en zette zich op kop en hield het tempo zo hoog dat er van aanvallen geen sprake meer was. De  paar honderd meter liepen nog flink op maar Koen was onklopbaar vandaag. Op 300 meter zette hij aan en niemand kwam meer op zijn wiel en zo kon hij dan na 2 eerdere pogingen dan eindelijk zijn handen in lucht gooien.... Koen Bouwman was de winnaar van een Giro etappe met als bonus nog een mooie blauwe trui.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.