Vakantietijd - Giro column 1

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 01:41

door Erik Berendsen

 

Wintersport, met zijn witte landschap, koude avonden, krakende sneeuw onder je schoenen, warme chocolademelk of glühwijn en rode wangen met tintelende oren na weer een lange dag in de sneeuw. De voorjaarsvakantie brengt heel wat anders, de twijfel bij het pakken, lange broek, flanellen shirt? Warme trui of toch de slippers? Die eerste warme zonnestralen en daarna de after-sun omdat je nog niet ingesmeerd had. Of dan de zomervakantie, vaker iets verder weg, vaker naar onbekendere regio's, tent caravan of toch een vouwwagen? De gelukkige mogen zelfs drie weken aan één weg. Elke vakantie heeft zo zijn eigen sfeer en beleving, iets van hetzelfde, maar toch net weer wat anders.

 

Is dit met wielrennen ook niet zo? Iets van hetzelfde, maar steeds net weer anders. Elke koers zijn eigen sfeer, elke koers zijn eigen beleving. De kasseien- en heuvelklassiekers liggen achter ons, we kunnen ons nu alweer richten op de Giro d'Italia.

 

De voorjaarskoersen zijn als wintersport, je weet wat je kunt verwachten. Spierpijn na de eerste dag skiën,  een flinke kater van de après-ski, veel voorjaarskoersen hebben een lange geschiedenis met vaak een parcours net als het jaar ervoor, weinig verrassends dus. De Giro, een grote ronde,  kun je vergelijken met de zomervakantie. Je weet waar je heen gaat, maar de invulling is niet een kopie van vorig jaar, elk jaar gaan ze weer op zoek naar mooie regio's en onbekend terrein.

 

Zoals je bij een aankomende vakantie mag verwachten heb je bij een nakende koers ook voorpret. Het etappeschema pak je er nog maar eens bij, Blokhaus klinkt niet Italiaans, maar is zo smerig als een echte Maffioso. Tijdrijden hoeft dit jaar bijna niet, goed voor de vederlichte Zuid-Amerikanen. De startlijst dan maar, acht renners starten voor Jumbo Visma, met daarbij Tom Dumoulin die waarschijnlijk graag wat meer tijdrit kilometers had gezien. Wat is voorpret zonder über chauvinisme? Zou Tom mee kunnen strijden voor de winst? Gaat Tobias Foss dé verrassing zijn? Ooit al eens gelezen dat wielrennen de sport van hoop is, want dat doen we toch allemaal, allemaal hopen we op een hele mooie koers en hopen we op overwinningen de komende drie weken!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.