De honger naar een goed resultaat - Giro column 2

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 12:26

door Erik Berenden

 

In het voorjaar spatte de goede resultaten van het scherm. De klassiekers-kern leverde met Wout van Aert als kopman overwinningen met daarnaast meerdere podiumplaatsen af. Zal dit andere teamgenoten motiveren? Primoz Roglic wist Parijs - Nice naar zijn hand te zetten (niet geheel een verrassing met de ondersteuning van Wout en Christophe), in de Tirreno behaalde Jonas Vingegaard een mooie tweede plek achter Pogacar, zou dit de rest van het team motiveren? Olav Kooij staat op het punt van doorbreken, bijna overwinningen op World Tour niveau in de Tirreno en UAE opgevolgd door een tweetal mooie zeges in La Sarthe, zal dit motiverend werken op andere renners van het team?

 

Je zou het haast denken, toch? Zelf ben je op hoogtestage, je hebt niet veel anders te doen dan een vulkaan opfietsen, Netflixen of koers kijken op je GCN-player. Als je bij dat laatste de teamgenoten ziet schitteren, dan wil je dat zelf toch ook? De selectie van de Giro d'Italia was op hoogtestage, zat koers te kijken en ze moeten zich bedacht hebben, dat wil ik ook! De voltallige Giroselectie kan dit voorjaar niet thuiskomen met een goed resultaat. Tom Dumoulin reedt een mooie tijdrit in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten, Tobias Foss reedt in de Algarve een verdienstelijke ronde, maar daar blijft het wel bij. De top10 notering van Koen Bouwman en Jos van Emden zullen ook geen salarisverhoging opleveren, hoewel de resterende mannen hier niet eens mee kunnen schermen.

 

Als je dan teamgenoten op de kasseien zit schitteren of een goed klassement ziet rijden in aansprekende rittenkoersen, dan wordt je haast jaloers. Jaloers op een goede manier, geen afgunst, maar meer de lust van het ook willen hebben. Ik ben geen ploegleider, maar ik kan me voorstellen dat er in het vliegtuig op weg naar Hongarije geen film gekeken is. Addy Engels zal een compilatie van dit voorjaar hebben laten zien. Steeds weer Wout van Aert die met zijn Red-Bull helm op het scherm verschijnt, verlekkerend hoe goed hij rijdt, ligt het aan de helm? Nee, als de gehele voorjaarsploeg dit kan, kunnen wij dit in Italië ook!

 

Addy heeft een goede compilatie laten zien, de renners zijn hongerig, de renners willen wat neerzetten. Oké in rit één viel het nog tegen, hoewel ze niet een man in de gelederen hebben die een massasprint heuvelop kan winnen, maar in de tijdrit door Budapest was het zeker wel goed. De kopmannen Tobias Foss en Tom Dumoulin rijden respectievelijk naar een zesde en derde plaats waar ook Jos van Emden en Koen Bouwman een hele nette tijdrit rijden. De honger naar een goed resultaat is er, de motivatie om van voren te rijden spat van het scherm. De onzekerheid van het voorjaar is voor één middag helemaal vergeten. Het sluimert nog wel op de achtergrond, want na de finish in interviews wordt vooruitgekeken naar de Etna. Dinsdag op de Etna weten we meer wordt diplomatiek gezegd. Er mag geen onzekerheid meer zijn, de honger is nog lang niet gestild, maar hoe zullen ze ervoor staan?

 

Totdat het dinsdag is doet ook Pascal Eenkhoorn een duit in het zakje, hij is geen ster in tijdrijden, maar kan wel een aardig stukkie wegtrappen. In de tijdrit had hij zich voorgenomen om zich te sparen tot de "berg" aan de finish. Volle bak naar boven vlammen en hopen op punten voor de bergtrui. Helaas had Rik Zabel zich dat ook voorgenomen, het lukte Zabel net iets beter, geen bergtrui voor Pascal. Hoe hongerig de selectie is bleek zondagmiddag. Eén heuvel in de finale was voldoende voor Pascal om nog een poging te wagen, nu was het wel raak, maar achter hem was dit ook het geval voor Zabel. Net één puntje te weinig om de honger te stillen, geen bergtrui voor Pascal.

 

Het is mooi om te zien hoe hongerig de selectie is, het is dinsdag op de Etna een grote test, op welke manier zal de honger gestild worden, ik zet in op drie mannen bij de eerste 15! Nu maar hopen dat Addy ook voor de vlucht van Budapest naar Italië een mooi filmpje klaar heeft liggen.....

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.