Documentaire "Koen Kampioen"

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 15:26

door Erik Berendsen

 

De documentaire code geel heb ik eerlijkgezegd nog nooit willen en kunnen bekijken, de teleurstelling van die allerlaatste tijdrit, het verliezen van het de Tour kan ik nog steeds niet handelen. Daarna kwam het jaar met de documentaire Plan B the fall & rise, in tegenstelling tot Code Geel is dat wel een docu om meermaals terug te kijken. Ook daar was een teleurstelling te verwerken, maar daar was dit wel mogelijk in dezelfde Tour, het zuur werd vervangen door het zoet van de overwinningen en mooie resultaten.....kippenvel als ik dit terug zie.

 

Afgelopen Giro begonnen de mannen van Jumbo Visma voortvarend en stiekem had heel snel alweer hoge verwachtingen, veel te hoog bleek al snel. Jumbo Visma zou geen Jumbo Visma zijn als er geen plan B zou zijn. Althans, als er geen alternatieve invulling van het verloop van de Giro zou worden gegeven bij het uitvallen/tegenvallen van de kopmannen. Zowel Dumoulin, Oomen als ook Foss gaf niet thuis, dit maakte de weg vrij voor Pascal Eenkhoorn, Gijs Leemreize en Koen Bouwman om voor eigen kans te gaan.

 

En hoe, hadden wij, had Koen zelf ooit van tevoren durven dromen van zo'n goede Giro? Ja hij had vorig jaar een mooie 12de stek weten te behalen in het eindklassement, dus wie weet zou hij in de schaduw van één van de kopmannen mee kunnen sluipen in de Top10, als het ergens zou kunnen is het in de Giro. Vorig jaar leek hij op weg naar een etappezege, maar op weg naar Cortina d'Ampezzo kwam Bernal hem voorbijvliegen op het rode grind. Dichtbij was ineens mijlen-ver-weg. Vooruitgestuurd in een etappe zou dit jaar misschien zijn jaar kunnen worden, mooie tactiek waarbij je uiteindelijk toch moet werken voor de kopman, maar wat als die kopman op zich zou laten wachten, dan zou hij misschien weer een keer voor de winst kunnen strijden.

 

Alle plannen konden de prullenbak in, geen kopman, geen klassement, geen ondersteunende rol. Erin vliegen, dat was wat al vrij snel duidelijk werd. Na de rit op de Etna ging het roer om, met beide handen werd deze kans aangegrepen. Noem het een dag van je leven of op zijn goed Achterhoeks "a once in a lifetime opportunity", samen met Dumoulin in een kopgroep waar Koen zeker niet de langzaamste was. Ze speelden dit perfect uit, Mollema en Formolo werden er vakkundig opgelegd, een sloot bergpunten werden verzameld, maar het allermooiste was de etappezege voor Koen. Zo hard gewerkt, zo hard verdiend, mooier zou het niet worden, toch?

 

Één week was pas voorbij, nog twee weken te gaan. Twee weken met nog meer kansen of twee weken met afwachten voordat hij thuis met familie en vrienden kon genieten van zijn zege. Het bleek dat hij nog even wat langer moest wachten, geen feest, geen halve liters Grolsch, nee nog twee weken fietsen om te kijken hoever hij kon komen in het bergklassement. Een nevenklassement waar we niet al te veel waarde aan hechten, maar vorig jaar in de Tour met Wout Poels en nu onze Koen. Hoe mooi is het als we toch vechten voor de punten en in een uniek shirt rond mogen rijden.

 

Alle bergritten werden in beeld gebracht, elke punt in een strategie gegoten, richting het einde zou het nog spannend kunnen worden. De goede benen van de eerste week waren er nog, moe gestreden gaf Ciccone de hoop op en was Koen van de eindzege zeker, de dag waar Gijs Leemreize bijna won was ook voor Koen een bijzondere, op de fiets blijven zitten en dan zou alles goedkomen. Gelukkig bleef hij op de fiets zitten, gelukkig gaf hij zijn blauwe trui nog meer glans. Op weg naar Santuario di Castelmonte sprokkelde Koen nog meer punten bij-een, geen andere renner ging hier aan de haal met zíjn blauwe trui. Het was niet alleen om de punten te doen, het routeboek was goed bekeken, de punten waren helder in beeld, maar ook de laatste 250 mtr van de etappe. Noem het sluw, noem het gehaaid, in ieder geval slim......een haakse bocht op 100 mtr van de finish vraagt om een slimme sprint, stuur de bocht in als eerste en ze komen er niet meer overheen, zoiets zal geroepen zijn in de auto. Koen is knecht van beroep en knechten doen wat gezegd wordt, dus wie kwam als eerste uit de bocht......juist; onze Koen!!

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.