17.5.2021 door Erik Berendsen

Al jaren verbaas ik mij over de benaming van de ondersteunende renners in het peloton, ik hoor Wuyts al zeggen; “Ewan wordt netjes uit de wind gehouden door zijn knecht Kluge” (Ewan zou overigens al uit de wind zitten als hij achter één been van Kluge mag zitten). Wordt het geen tijd dat de knechten zich verzamelen op ‘t Malieveld om te protesteren tegen deze middeleeuwse benaming. Naast een “gewone” knecht rijden in het peloton ook nog de meesterknechten rond, voormalig kopmannen (Robert Gesink) of potentiele kopmannen (Sepp Kuss), de meesterknechten beschikken over meer capaciteiten dan gewone knechten. Verwar ze overigens niet met knechten van www.demeesterknecht.com, dat zijn weer een hele andere categorie knechten. Meesterknechten heb je ook in de overtreffende trap, die heten dan Wout Van Aert!

 

De Giro is nu een weekje onderweg, het klassement van Jumbo-Visma komt niet uit de verf door het tegenvallen van George Bennett, helaas voor hem, maar minder helaas voor zijn knechten. Koen Bouwman is één van hen, waar hij de ronde is begonnen met de bedoeling om George in de bergen te ondersteunen is dit nu niet meer nodig. Koen mag voor eigen kansen gaan en greep deze met beide handen aan. Op weg naar Rocca di Cambio kwam uit de verf waar Koen eigenlijk heel goed in is, aanvallen en strijden voor de winst. Enigszins wrang vond ik het dat ook George meezat in de ontsnapping van de dag, zal je zien dat Koen zelfs nu zou moeten werken voor hem. Koen is niet vies van werken, maar als je een kans krijgt wil je er ook voor gaan. Uiteindelijk bleek het niet nadelig te zijn voor Koen dat George erbij zat. In de diepe finale kon Koen uiteindelijk de “ik mag niet” kaart spelen, George zat bij de achtervolgers en Koen mocht daarom niet op kop komen. Het was eigenlijk al duidelijk, als George goed was geweest, dan had hij bij Koen en Bauke gezeten. Knecht Koen was vandaag beter dan zijn kopman, Knecht Koen zou voor de winst gaan vandaag!

 

Helaas voor Koen was het modderpad 500 meter te lang, op exact 507 meter voor de finish kwam Bernal over Koen en Bouchard vliegen alsof hij al aan de afdaling was begonnen. In rit 3 had voormalig Jumbo-Visma renner Taco van der Hoorn laten zien hoe het moest. Koen was de eerste renner van het peloton (buiten Taco’s huidige ploeggenoten) die hem feliciteerde met de winst. Naast voormalig Jumbo Visma renner is Taco ook voormalig knecht, geen kopman meer waarvoor hij de hele dag op kop van het peloton moet rijden, geen kopman meer die hem vraagt om nog snel even een gelletje te halen in de auto. Nee Taco mag tegenwoordig voor eigen kansen gaan en grijpt deze kans met beide handen aan. Koen zag het gebeuren, Koen genoot ervan met volle teugen, Koen wist na het tegenvallen van George Bennett waaraan hij nu zelf kon gaan denken……winst in een mooie rit.

 

Het mocht niet zo zijn, geen winst voor Koen, maar treur niet, de Giro is nog lang, de renners zijn nog lang niet in Milaan. Nu we het toch over Milaan hebben en graag knechten in de aanval zien gaan, wellicht kunnen we onze zinnen zetten op die bewuste middag in Milaan. Heel misschien kan die andere knecht van Jumbo-Visma zich op die middag gaan richten. Het klassement van George is naar de vaantjes, die andere knecht hoeft zich nu niet meer uit elkaar te trekken in aanloop naar Milaan. Hij stond in 2017 al eens met de bloemen te zwaaien in Milaan, hij weet hoe hij zich moet focussen, behorend tot het meubilair van de ploeg mogen we vooruit kijken en hopen op een stunt van luxe knecht Jos.

 

Hup Jos, ik zie het gebeuren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.