WEEK 3: número tres para Primoz


Nabeschouwing door Rahim Vlasblom

De derde week gingen we dus in met Primoz op ruim anderhalve minuut van Eiking maar met de wetenschap dat er nog hele zware etappes zouden komen. Etappe 16 was nog maar eens voor de sprinters en was dus een extra rustdag voor de mannen van Jumbo-Visma. De volgende dag stond dan de koninginnenrit op het programma met de slotklim naar de Lagos de Covadonga. Dit was de etappe waar Primoz moest toeslaan.

Vanuit de start werd er weer volle bak gereden en in het eerste uur probeerden allerlei renners zo snel mogelijk weg te komen om uit de handen van de groep met favorieten te blijven, alle bekende namen die we de afgelopen 2 weken in de verschillende kopgroepen waren tegengekomen zaten wel in de ene of de andere ontsnapping, kleine groepen, grote groepen… op allerlei manieren werd het geprobeerd maar uiteindelijk was alles kansloos. De meeste kans maakten een groep van 24 waar ook Koen Bouwman deel van uitmaakte, maar de samenwerking was niet naar behoren. Op de tweede klim van de dag, La Collada Llomena kwam deze groep met ongeveer een minuut voorsprong boven en in het peloton daarachter was het eerste UAE dat het tempo bepaalde. Hier zagen we de man in het rood al in de problemen. Na de top reed Le Gac weg en daarachter werd er vooral naar elkaar gekeken. De groep werd achter Le Gac werd nog in de afdaling door het peloton opgeslokt en vlak na aanvang van de 2e beklimming van La Collada Llomena werd ook Le Gac door het sterke rijden van Jumbo-Visma en Ineos teruggepakt.

Daarna reed Pidcock stevig door en op 4,5 km onder de top plaatste Bernal zijn versnelling en alleen Roglic volgde hem. Kuss probeerde ook nog aan te haken maar de 2 gingen te hard voor hem. Bernal en Roglic liepen snel uit en op de top hadden de 2 een voorsprong van 43 seconden en bouwde deze in de afdaling verder uit naar bijna 2 minuten, mede doordat Roglic had besloten vol mee te rijden. In het dal liep deze voorsprong onder aanvoering van Bahrein wel weer wat terug naar 1’20 maar dichterbij zouden ze nooit komen. Op de slotklim was het duidelijk dat Bernal aan zijn limiet zat en op 7,5 kilometer onder de top moest hij de Sloveen dan ook laten gaan, Roglic reed daarna solo naar de streep en kwam de groep achtervolgers waar Bernal in terug was gevallen op zijn weg naar beneden nog tegen. Kuss sprintte zelfs nog naar de 2e plek in de daguitslag, en kon zelfs in de sprint naar de streep, een lach niet onderdrukken richting zijn kopman die in tegengestelde richting naar beneden reed en maakte daarmee het feest voor de Zwart-gele brigade compleet. Een fantastische dag voor Jumbo-Visma die nu zal moeten proberen om het rood tot en met Zondag in de ploeg te houden.

 

Na de etappe van gisteren was het afwachten of Roglic zijn hand niet iets overspeelt had en hij misschien kwetsbaar was voor aanvallen. Als eerste was er vanuit de start natuurlijk weer het gevecht om mee te zijn in de kopgroep. Na een tiental kilometers was er een grote kopgroep geformeerd van zo’n 30 renners met daarbij voor Jumbo-Visma Koen Bouwman. Bijna alle ploegen hadden een afvaardiging in de kopgroep zitten behalve Bahrein, die er daarom ook voor koos om op kop van het peloton te gaan rijden. De voorsprong liep langzaam steeds iets verder op tot een maximum van ongeveer 5 minuten.

 

Op de 1e beklimming van de dag probeerde eerst Picoli weg te komen maar vlak onder de top werd deze bijgehaald door de groep en was het Storer en Arensman die als eerste boven waren gevolgd door Majka en de rest van de kopgroep. In de afdaling richting de volgende klim van 1e categorie gebeurde er weinig bijzonders. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton bleef zo rond de 4 minuten en ook op de klim, waar Arensman het tempo bepaalde, bleven beide groepen even hard rijden. Op 70 km voor de finish, zo’n 2 km onder de top reed Storer weg uit de groep en nam al snel een minuut voorsprong. In de afdaling bouwde hij deze zelfs verder uit naar bijna 2 minuten en zelfs 5 op het peloton.

 

Storer bleef zijn voorsprong consolideren op de achtervolgende groep maar zag het peloton wel steeds dichterbij komen in het lange tussenstuk richting de volgende beklimming. Op de 3e beklimming reed olv UAE het peloton het gat naar de kopgroep dan ook snel dicht en ging daarna op jacht richting de koploper die knap standhield ook toen Bahrein de achtervolging in het peloton van UAE overnam. Op de top had hij nog steeds ruim 2 minuten voor op Bardet die het restant van de bergpunten pakte en de rest van het peloton. In de afdaling en aan het begin van de klim was er dan ook niets verloren gegaan van 2 minuten die hij had op het peloton. Maar zou het genoeg zijn op die lange steile laatste kilometers. Vanuit het peloton probeerde een aantal renners de sprong richting Storer te wagen maar die enige die het lukte was De La Cruz, op het steile geitenpad richting de finish liep hij in op de Australiër en liet deze alleen achter. De groep met favorieten was toen ook al op 30 seconden genaderd.

 

Op 5 km onder de top zette Bernal aan en alleen Roglic, Mas en Kuss konden in eerste instantie volgen. Een kilometer verder was het Lopez, die ondertussen aangesloten was, die het probeerde en snel naar de Spanjaard van UAE toe reed. Deze liet op zijn beurt De La Cruz achter en reed daarna solo richting de finish. Daar achter probeerde Roglic verschillende malen om zijn concurrenten achter te laten maar pas vlak onder de finish lukte dat hem waardoor hij als 2e over de eindstreep kwam, vlak voor Mas en Bernal. Ook Kuss reed in de top 10 en deed nog goede zaken voor het AK. Ook Steven had een goede dag en werd uiteindelijk 11e in de daguitslag,.

 

Etappe 19 was een overgangsetappe waar Jumbo-Visma niet aandrong en nog 1 dag waar de ploeggenoten aan de bak moesten. De een na laatste etappe was de laatste mogelijkheid voor de concurrentie om Primoz aan te vallen. Maar het leek er vooral op dat Ineos alleen maar bezig was om Bernal en Yates op het podium te brengen. De Engelse ploeg reed hard achter de kopgroep aan en de mannen van Jumbo-Visma hoefde alleen maar te volgen. Er ontstond een spannende strijd tussen Ineos,  Bahrein en Movistar en uiteindelijk profiteerde daar Champousin van AG2R van die kon wegrijden op de slotklim terwijl de rest naar elkaar keek. Roglic vond het allemaal best werd 2e in de daguitslag waar hij niet zijn uiterste best deed om de Fransman terug te pakken, de buit was zo goed als binnen met alleen nog een afsluitende tijdrit op het programma.

De tijdrit werd het toetje, de kers op de taart voor Jumbo-Visma en Primoz. Als eerste was het Steven Kruijswijk die na een laatste sterke week ook nog een prima tijdrit afleverde. Uiteindelijk zou hij deze Vuelta afsluiten met een 8e plek in de tijdrit en een keurige 12e plek in het AK. Primoz zette uiteindelijk ook deze tijdrit na zijn hand, waar onderweg het er nog op leek dat de in topvorm verkerende Magnus Cort weer zou toeslaan was het toch Primoz die bijna 34 km lange tijdrit 14 seconden sneller reed en daarmee zijn 4e etappe won en daarmee zijn 3e Vuelta zege op rij binnenhaalde.

 

     Algemeen klassement Vuelta 2021

Rank Renner Team Tijd
1  ROGLIČ Primož Team Jumbo-Visma 83:55:29
2  MAS Enric Movistar Team 04:42
3  HAIG Jack Bahrain - Victorious 07:40
4  YATES Adam INEOS Grenadiers 09:06
5  MÄDER Gino Bahrain - Victorious 11:33
6  BERNAL Egan INEOS Grenadiers 13:27
7  DE LA CRUZ David UAE-Team Emirates 18:33
8  KUSS Sepp Team Jumbo-Visma 18:55
9  MARTIN Guillaume Cofidis 20:27
10  GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe 22:22

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.