ETAPPE 1: Allez opi-omi


26.6.2021 nabeschouwing door Katy Madgwick

De Giro d'Italia was intens. Het schrijven van dagelijkse verslagen was een grote uitdaging, maar in een race waar Jumbo Visma geen hoofdrol speelde, vond ik dat mijn etapperecensies uiteindelijk al het andere dat elke dag gebeurde, wat bleek te zijn... Veel.

 

Deze keer zei ik dat ik niet over elke etappe zou schrijven. Ik zou vasthouden aan de etappes waar Jumbo Visma centraal stond in de actie, en gewoon ontspannen en genieten van de rest zonder mezelf onder druk te zetten om een blow-by-blow verslag te geven van de hele grote tour.

 

Er waren echter een paar belangrijke problemen hiermee.

 

1) Met misschien wel de favoriet voor de race onder de ploeg deze keer, samen met een ongelooflijk sterke groep aan knechten was er een redelijk grote kans dat Jumbo Visma tot op zekere hoogte betrokken zou zijn bij de actie, de meeste dagen

2) Het was de Tour de France.

 

Ik nam genoegen met de dag, onzeker hoeveel ik zou moeten schrijven over deze eerste etappe of dat ik zelfs maar iets zou moeten schrijven. Een groot deel van de aanloop naar de race was gericht op Mathieu van der Poel, het nieuwe Alpecin-Fenix tenue dat ze voor de openingsdag mochten dragen ter ere van de grote Raymond Poulidor. De etappe leek voorbestemd om te eindigen in een overwinning voor de Nederlander, omdat hij zich richtte op de gele trui die zijn grootvader nooit droeg. Als we geluk hadden, zouden we misschien wat actie zien in de finale; als Wout de benen had, of Primoz, die voorafgaand aan de race had verklaard dat hij het misschien zou proberen als hij zich goed voelde.

 

Tijdens de gespannen maar grotendeels saaie eerste 130km was de ploeg bijna onzichtbaar. De gesprekspunten van de openingsdag waren gecentreerd rond het parcours; het glooiende, ruige Bretonse platteland; de gebruikelijke verzameling Franse bezienswaardigheden en, gelukkig, de terugkeer van de fans naar de Franse bermen. We vingen een glimp op van Wout van Aert, schitterend in zijn Belgische Nationale Kampioenstrui, en van Rogla, het centrum van de voor de hand liggende speculatie over racefavorieten. Pas toen de laatste tussensprint in Brasparts was afgerond, kwam de Jumbo-trein vooraan tevoorschijn, klaar om hun rol te spelen terwijl het peloton zich klaarmaakte voor de echte start van de wedstrijd.

 

Het is algemeen bekend dat de veiligste plek om in het peloton te zijn vooraan is; beschermd door uw knechten, maar uit gevaar, veilig voor de gevolgen van eventuele fouten die kunnen worden gemaakt door minder ervaren of meer vermoeide renners die verder naar achteren rijden. Toen hadden we geen reden om bang te zijn. Onze jongens waren het best geplaatst voor een harde strijd; prominent en goed gepositioneerd aan de rechterkant van de weg.

 

De hele wereld vertraagde toen het gebeurde. Ironisch eigenlijk, gezien het feit dat, als de renners zo langzaam hadden gereden als ik het incident waarnam, ze waarschijnlijk in orde zouden zijn geweest. Een koud, kruipend gevoel greep me terwijl ik de crash keer op keer zag ontvouwen en erger werd bij elke herhaalde weergave.

 

Een fan keek niet naar de naderende fietsers. Ze keek naar de camera's en zwaaide met haar bord dat hallo zei tegen haar grootouders. Ze zag ze niet aankomen. En ze gingen te snel om op haar te reageren, haar plakkaat dat hun ruimte binnendrong, de wegen die zo vaak worden binnengevallen door uitbundige fans. Op de een of andere manier is het kijken naar door oorlog geschilderde schreeuwende fanatici die naast een klimmer achtervolgen terwijl hij de Stelvio, Alpe d'Huez of Angliru beklimt, op de een of andere manier veel minder bedreigend dan een briefpapierlid van het publiek met een bord. En zo bewees het, toen Tony Martin naar de grond werd gebracht, de rest van het team achter hem aan gleed, hoofden die op het asfalt botsten, fietsen die over lichamen rolden, ledematen verdraaiden en metaal.

 

De gedachten die als hulpeloze toeschouwer in zo'n situatie door je hoofd lopen, zijn snel, wanordelijk en onlogisch. Een snelle afdaling door niveaus van ontkenning, shock en woede. Roglic's race is voorbij. Godzijdank is Wout in orde. Hoe redden ze het zonder Tony Martin?

 

Waarom mijn team?

 

Het is verschrikkelijk en hartverscheurend en ik zal er nooit aan wennen. Ik wil natuurlijk niet dat het een renner overkomt, van welk team dan ook. Maar na al deze voorbereiding, alle opwinding, om dit op dag één te laten gebeuren? Het is de slechtst mogelijke start van een slopende race van drie weken.

 

Kate Wagner legde de kwetsbaarheid van profwielrenners vast in tegenstelling tot hun ongelooflijke vasthoudendheid in haar stuk over derailleur en haar briljante proza was het eerste dat in me opkwam toen ik hopeloos toekeek terwijl mijn helden tuimelden, kletterden onder onmogelijke hoeken, verstrikt in de machines die ze zo moeiteloos enkele seconden eerder droegen. Ze zei:

 

'Het is verbazingwekkend voor mij dat een lichaam dat doelbewust is samengesteld, gevormd en gedisciplineerd om deze ene specifieke taak uit te voeren, deze sublieme, zware, brute taak, er een is die zo compact delicaat is. [...] Ze zijn zo springlevend, ontroerend en ademend en als je ze ziet, wordt de gedachte dat ze neerstorten ineens ondraaglijk.' (derailleur, 25 juni 2021)

 

Het is een opvallend contrapunt van het clubverhaal van de eeuwige jongen: er zijn altijd crashes. Het hoort bij de sport. Je went er wel aan. Je hebt een dikkere huid nodig. ontspannen. Het is gewoon sport. Het zijn grote jongens, ze zullen het overleven.

 

Ze zullen het waarschijnlijk overleven, zeker. De waarheid is dat ze ongelooflijk veerkrachtig zijn; Als ze dat niet waren, zouden ze op geen enkele manier het hoogste niveau in de sport hebben bereikt. Het betekent niet dat ik ervan moet genieten. Misschien ben ik een te fragiele ziel om deze verbazingwekkende, gerespecteerde mensen op de grond te zien neerstorten terwijl ze een fietsrace proberen te winnen.

 

Enige tijd later (nogal een tijdje in werkelijkheid, maar zei dat de realiteit krom was en beladen met zorgen en ik kan me niet herinneren wat er gebeurde) haalde een andere vreselijke crash een ander enorm stel renners in, waaronder veteraan en meervoudig winnaar Chris Froome, mijn eerste wielerheld. De hits bleven maar komen.

 

Deze crash was beslissend, deze keer, zo dicht bij de finish. De splitsing was absoluut en onherroepelijk. Wout en Primoz reden echter deze keeraan de goede kant, samen met een selecte groep anderen, favorieten voor de etappe van der Poel, Alaphillippe en Colbrelli, samen met Pogacar, Thomas, Uran en nog een paar anderen. Deceuninck- Quickstep zette een fel tempo in de laatste 3km, en met nog 2,3 km te gaan liet Alaphillipe zijn laatste lead-out man Kasper Asgreen achter om toe te slaan voor thuis. Rogla volgde, Pogacar sprong snel op zijn wiel, maar toen duidelijk werd dat Alaphillippe de maat had van de killer bergop finish van Cote de la Fosse aux Loups kwam de elitegroep weer bij elkaar. Uiteindelijk was het een gevecht om de bonusseconden, Rogla pakte daarbij de derde plek en vier kostbare seconden.

 

Toen het stof neerdaalde en van rijders röntgenfoto's werden gemaakt, gescand en opgelapt, was het tijd om de dingen in perspectief te plaatsen. Het is de Tour de France; ongelukken in een vroeg stadium zijn inderdaad onderdeel van de sport, en statistisch gezien zal het uiteindelijk gebeuren met een van je favoriete renners of je team. De vele onvoorspelbare variabelen in deze sport blijven frustreren en toch was het, ondanks de stoten, verfrissend en een enorme opluchting om Wout en Primoz na de etappe te horen praten, notities te vergelijken, er ontspannen uit te zien en zelfs grappen te maken over crashes in de eerste etappe als 'veel geluk'. Niet voor mijn levensverwachting, jongens.

 

Ik zei dat ik niet over elke etappe zou schrijven, maar hoe kon ik hier niet over schrijven? Het is tenslotte de Tour de France.

 

Ik zie je morgen, denk ik.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.