28.6.2021 nabeschouwing door Katy Madgwick

Er is nog 16,5 km te gaan in etappe 3 van de Tour de France, en we nemen de schade op van de moeilijke start van deze grote ronde.

 

Zoals wedstrijden gaan, is het voor veel renners een moeilijke geweest. Maar Team Jumbo Visma heeft aantoonbaar meer geleden dan de meesten. Slachtoffers van het ongelukkige incident met de toeschouwer in etappe 1, het team had daar het geluk om relatief ongedeerd door te komen.

 

Wout van Aert rijdt door het peloton met Primoz Roglic aan zijn wiel. Deceuninck-QuickStep, Lotto Soudal en Alpecin-Fenix zijn ook vooraan aanwezig, naarmate het tempo toeneemt. Het doel voor vandaag is geen etappeoverwinning; Wout van Aert, die misschien had overwogen om in de massasprint te gaan, verklaarde vooraf openlijk dat hij zich niet klaar voelde om te sprinten. Er was geen echte druk op het team anders dan om in strijd te blijven voor het algemeen klassement tot en met de laatste 3 km

 

Dat en om rechtop te blijven staan.

Dat is al problematisch gebleken. Eerder in de etappe kwam Geraint Thomas al te val, een kortstondige concentratieverlies, vermoedelijk, waardoor hij zijn eigen schouder weer terug in de kom moest laten zetten, maar ook Tony Martin, zijn tweede rendez-vous met het wegdek in drie dagen tijd, en Robert Gesink die hij neerhaalde.

 

Daar begon de dag mis te gaan.

 

Robert Gesink verliet onmiddellijk de wedstrijd nadat hij het gewricht tussen zijn sleutelbeen en schouderblad had gebroken. Het was een enorme klap voor het team. Een enorme aanwezigheid in het peloton, en een essentieel onderdeel van Roglic's ondersteuningsnetwerk, de impact die het verlies van Gesink zal hebben op de ploeg is moeilijk voor te stellen, buiten de wetenschap dat het aanzienlijk zal zijn.

 

Maar met nog 16,5 km te gaan werd de orde tot op zekere hoogte hersteld. Van Aert rijdt. Roglic volgt. We wachten op de onvermijdelijke massasprint en we moesten gewoon hopen.

 

Die hoop mocht niet beloond worden. De dag zou veel erger worden. De laatste 15 km van de race is een pijnlijk parcours van chaos, bijna te pijnlijk om te dragen. De belangrijkste van de vele crashes vanuit Jumbo Visma perspectief is die van Primoz Roglic. De leider crasht aan de kant van de weg en rolt. Hij staat onmiddellijk, wankel, zijn trui gescheurd op de schouder en heup. Hij is terug op zijn fiets en het team komt om hem heen en begint een enorme poging om hem weer terug te brengen. Ze passeren de nasleep van een andere vervelende crash in een blinde bocht en overzien de schade die is toegebracht en in wezen rijden ze nu een ploegentijdrit om vooral het verlies in het algemeen klassement beperken. Ze staan rechtop en rijden vol gas. Maar tegen welke prijs?

 

Later op de middag komt er een lijst door met de schade aan de renners die het zwaarst door de crash zijn getroffen. Primoz spreekt met de media, zijn joviale toon van de vorige dag vervangen door een vermoeide monotoon. Hij heeft niets gebroken. Toch klinkt hij verslagen.

 

Ik dacht dat ik misschien geen manieren meer had om onze ervaringen, als fans van deze sport, te vergelijken met de ervaringen van degenen die het uit de eerste hand beleven. De viscerale brutaliteit van de etappe van vandaag is vanuit het perspectief van de renners niet voor te stellen. Toch weerspiegelde de uitstorting van emotie op sociale media de pure onbegrijpelijkheid van de situatie. Het was op zijn best schrijnend om de etappe van vandaag als wielerfan te ervaren, laat staan als Jumbo Visma-fan; in het slechtste geval ronduit traumatisch. Beoordelen wie het zwaarst gewond is, zoals een veldarts in een gevecht (ik vreesde echt voor het leven van Jack Haig voor een paar vreselijke momenten) en die gewoon een beetje tijd verliest op het geel. Het doorzoeken van Twitter-feeds en racerapporten op zoek naar details over ieders fysieke toestand. Zorgen voor onze eigen gevoelens van shock, verdriet en stress. Dan eindelijk, vooruitkijkend. De strijdstrategie opnieuw beoordelen. Uitzoeken hoe we verder gaan vanaf hier. Als een team. Als collectief, ter ondersteuning van een sport waar we allemaal van houden. 

 

Daarna was de eerste reactie – eens degenen die de grens hadden kunnen overschrijden – om weg te lopen, wat ruimte te vinden en te proberen de gevoelens van afschuw en diepe, ziel verscheurende teleurstelling te onderdrukken. Maar schrijven is een vorm van therapie voor mij en uiteindelijk was de enige hoop die ik had om een deel van wat ik voelde te verwerken door de woorden op een scherm neer te zetten .

 

Ik wilde proberen onze gemeenschappelijke reactie op de gebeurtenissen van de dag te uiten. Ik wilde geen beschuldigend vinger wijzen of brandstof toevoegen aan het vuur van conflicten. We zijn te versleten van het drama van de dag om nog meer negativiteit te verdragen.

 

Dus in plaats daarvan dacht ik erover na hoe iemand van ons de trotse eigenaren zijn van truien met onze namen. Wij zijn team Jumbo Visma's '9e renner'. Misschien ben ik een voor een slimme marketingcampagne of misschien waardeer ik gewoon de echte, tastbare toegevoegde waarde die een klein deel van dit team betekent, hoe het mijn investering verhoogt. Ik maak deel uit van dit team; deze geweldige gemeenschap van fans. Onze renners zullen het volhouden, zolang ze fysiek in staat zijn. Zelfs als hun truien opengescheurd zijn, dragen ze nog steeds onze namen met hen, en daarmee ons geloof in hen. We zullen bij hen zijn, fysiek en emotioneel, zolang we de maag hebben voor de strijd. Alles is nog niet verloren.

 

De feiten: zoals het er nu uitziet staat Wout van Aert 4e in het algemeen klassement met Primoz Roglic 1.39 achter op de huidige leider Mathieu van der Poel, ogenschijnlijk een minuut achter op zijn belangrijkste concurrenten. Het is niet onoverkomelijk maar het is een enorm obstakel, vooral gezien de fysieke toestand van Roglic en al het tegenslag die de ploeg de eerste 3 dagen is tegen gekomen.

 

Ik schreef niet over de etappe van gisteren voor de site omdat de dag niet over ons team ging en ik was ook niet van plan was om over de etappe van vandaag te schrijven; het leek op een eenvoudige sprintetappe, op papier. Dat mocht niet zo zijn. Uiteindelijk moeten we erop vertrouwen dat morgen een betere dag wordt.

 

Morgen zal ik NIET schrijven over de Tour de France.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.