7.7.2021 nabeschouwing door Katy Madgwick

Het verhaal van Team Jumbo Visma in de editie van 2021 van de Tour de France had ongetwijfeld de verlossing van Primoz Roglic en de langverwachte strijd met zijn landgenoot Tadej Pogacar moeten zijn. Helaas na zijn crash en de pijn die hij leed door de resulterende verwondingen is die droom voorlopig voorbij. Primoz gaat verder met andere doelen: eerst rust en herstel, dan de jacht op goud, en regenboogstrepen, respectievelijk op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen.

 

Nu de strijd om het geel zo goed als voorbij is, moet het team de focus verleggen en uitzoeken wat ze kunnen redden uit het wrak van hun Plan A. Ze moeten uitzoeken wat ze kunnen bereiken voor het team en de fans om te vieren; een troostprijs om het liefdesverdriet van de eerste negen dagen goed te maken. Het is een kwestie van trots geworden.

 

Etappe 11 was degene, op papier dan die ieders aandacht had getrokken toen de etappeprofielen werden gepubliceerd. De Mont Ventoux is een klim van bijna mythische proporties; een iconische berg die al vele malen voor drama heeft gezorgd. Hoewel het verleidelijk moet zijn voor Christian Prudhomme om in elke editie van de Tour deze reus op te nemen wordt hij vrij zelden gebruikt, wat alleen maar bijdraagt aan de kracht van de legende - winnen op de Mont Ventoux is om te garanderen dat je naam in de geschiedenisboeken zal gaan. Drama beperkt zich echter niet tot de strijd om de overwinning op de berg. Voor het laatst gereden in 2016, met Thomas de Gendt als uiteindelijke etappewinnaar, liep Chris Froome de hellingen van Ventoux op terwijl hij wachtte op een neutrale servicefiets na een botsing met een motorfiets. Nog steeds is dit een van de meest bizarre gespreksonderwerpen van de afgelopen edities.

 

Vijf jaar later hadden de renners niet één beklimming van Ventoux tegenover zich, maar twee, na een lange etappe waar men voordat men aan de eerste keer Ventoux zou beginnen als drie gecategoriseerde beklimmingen achter de rug had. De dag was niet goed begonnen voor Jumbo Visma. De wanhopige aanblik van Tony Martin in een greppel, bedekt met bloed, suggereerde dat dit weer een dag zou worden om snel te vergeten. In een wedstrijd waar het geluk al vanaf dag één tegen Team Jumbo Visma is, was het helaas geen verrassing, maar om onze wegkapitein achterin een ambulance te zien laden voordat de etappe zelfs maar echt op gang was gekomen, was het slechtst mogelijke nieuws. Het team was nog maar met vijf maar men moest gewoon door.

 

De kopgroep van de dag symboliseerde het type klim dat Ventoux vertegenwoordigt. Lang, slopend en meedogenloos, het is misschien niet een pure klim klim in de zin dat het niet boven de 2000m gaat, en bevat geen van de dodelijke switchbacks of gekke hellingen van sommige van de andere klassieke beklimmingen. Als zodanig bestond de kopgroep, toen het uiteindelijk zo'n 60 km in de etappe ontstond, uit een selectie van pure klimmers, zoals Bauke Mollema en Kenny Ellissonde van Trek-Segafredo, samen met meer veelzijdige renners, waaronder Julian Alaphillippe die mee was geslopen en zich duidelijk goed voelde. Ook onder hun Wout van Aert, die tot nu toe niet mee was geweest in een kopgroep deze Tour. Hij zette de super-break op gang die etappe 7 verlevendigde en is regelmatig zichtbaar op kop van de groep om te werken en de rest te motiveren.

 

In etappe 10 de vorige dag miste hij de overwinning in de massasprint met minder dan een fietslengte op Mark Cavendish, dus het was enigszins verrassend om hem opnieuw van voren te zien aanvallen. Wout begon de Tour zonder vorm na zijn blindedarmoperatie. Nu, tien dagen later, hebben de zwaarte van de koers zeker een positieve invloed gehad op zijn fysieke toestand. Ondanks dat hij zijn droom om de gele trui in week één te dragen niet waarmaakte, bleven er volop kansen over voor Wout, vooral met zijn vermogen om in een sprint, op een tijdrit en over pittige finishes te werken.

 

Wat niet duidelijk was, was zijn vermogen in de bergen. Op etappe 8 sloot hij zijn vrede met het verliezen van tijd voor het algemeen klassement toen hij niet meer kon volgen, maar terwijl hij glimlachte en naar de camera zwaaide, leek het alsof hij zijn inspanning aan het doseren was, in plaats van echt te kraken. Vorig jaar werkte hij lang door op echt zware beklimmingen in dienst van Primoz Roglic, dus het was duidelijk niet buiten zijn mogelijkheden. Hoe zou hij het doen, en was hij hersteld en klaar om zo'n uitdaging aan te gaan, zonder teamgenoten voor enige hulp?

 

De eerste beklimming van de berg bleek veelbelovend. Bij de voet van de klim was de kopgroep 13 renners sterk, maar tijdens de eerste kilometers werd de groep al snel afgeslankt tot zeven. Deze groep bleef bij elkaar tot de top en viel doken samen de afdaling in en naarmate de voorsprong op het peloton groeide, zag het er steeds waarschijnlijker uit dat de winnaar van de etappe uit deze groep zou komen.

 

De tweede, lastigere beklimming doemde op; een klim van buitencategorie met een lengte van 16,5 km beginnend in Bedoin. De eerste die aanviel was Trek's Kenny Elissonde, maar het duurde niet lang voordat Wout in de achtervolging vertrok. Hij bleef niet lang bij Elissonde en liet deze in een van de zeldzame bochten achter voordat hij een eigen voorsprong vergrootte met nog 33 km te gaan en een metronomisch tempo op de klim zette.

 

De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Net als veel andere Jumbo Visma-fans liet ik me niet geloven dat dit mogelijk was. Jumbo Visma's tongue-in-cheek marketingvideo om Wouts contractverlenging eerder dit jaar aan te kondigen stelde de vraag: 'wat kan hij niet doen?' Weten dat Wout een allrounder is, is één ding, maar het was bijna onmogelijk om het te verzoenen met de realiteit die zich op het tv scherm ontvouwde. Hoe kon deze man, die zelf waarschijnlijk zou toegeven dat lange beklimmingen niet zijn sterkste discipline zijn, die gisteren 2e werd achter een in-vorm snelle man als Mark Cavendish in een massasprint – hoe kon hij deze Tour Etappe op een van de meest iconische bergen leiden?

 

En toch. Wout bleef duwen, zijn gezicht in rust, zijn stijl verzekerd en in controle, in tegenstelling tot sommige uitdrukkingen op de gezichten van degenen terug in de groep met favorieten. INEOS-Grenadiers had de hele dag op kop gereden, vermoedelijk in een poging om Carapaz op een bepaald moment op de klim te lanceren, en de pijn van Michal Kwiatkowski was duidelijk, één oog dicht, tong die uithing toen hij uiteindelijk wegviel en Carapaz verliet met de gele trui van Tadej Pogacar, Rigoberto Uran, Enric Mas en Wilco Kelderman, samen met Jumbo-Visma's eigen klassementsleider, de jonge pretendent Jonas Vingegaard.

 

Toen Wout voor de tweede keer de top van de klim bereikte was de afdaling het enige dat nu tussen hem stond en een ongekende overwinning, viel Jonas aan de andere kant van de top zijn mede klassementskandidaten aan, waardoor er onmiddellijk ruimte kwam tussen hemzelf en de rest van de kanshebbers op het podium. Pogacar ging met hem mee, maar het duurde niet lang voordat de inspanning van de dag begon te tonen, zijn tanden ontbloot voor het eerst in de race, en Jonas liet hem achter, rondde de top met iets meer dan dertig seconden voorsprong op zijn rivalen en bewees slechts voor een paar momenten dat de schijnbaar onverslaanbare Sloveense toch menselijk is.

 

Eindelijk kwamen de dingen samen. De dag die zo lang op zich liet wachten en de dag die we allemaal verdienden, manifesteerde zich voor onze ogen. Wout daalde af met het vertrouwen van een man die weet dat hij op het punt staat een levenslange ambitie waar te maken. Jonas' afdaling was minder overtuigend; zijn aanval was misschien te laat gekomen en hij bevond zich nu geïsoleerd met zijn rivalen die hem voor de eindstreep wisten te achterhalen. Wout fietste Malaucene binnen en balde zijn vuist, zijn overwinning was nu onvermijdelijk. Toen hij over de streep kwam, stond hij op zijn fiets en hief zijn armen omhoog in een vertoning van totale dominantie; man triomfeert over de berg, en de rest van het peloton, een solo overwinning van epische proporties en een die zal blijven met hem en inderdaad met ons, de supporters voor een lange, lange tijd.

 

Ondanks dat hij samen met zijn belangrijkste rivalen bij de finish kwam, kwam Jonas over de streeo als zevende en steeg een plaats in het AK ten koste van Ben O'Connor die het zwaar had na zijn epische inspanningen in etappe 9. Jonas staat momenteel op een podiumplaats met slechts één seconde meer dan de als vierde geplaatste Richard Carapaz.

 

Terugblikkend op de dag werd één feit verbazingwekkend duidelijk: geen van deze dingen had kunnen gebeuren als Primoz Roglic nog in de Tour de France had gezeten. Het spreekt voor zich dat alle Jumbo Visma-getrouwen liever hadden gezien dat ons team intact was gebeleven en dat onze kopman voor het geel vocht, zoals het plan al die tijd was; maar deze onvergetelijke dag zou gewoon helemaal niet mogelijk zijn geweest, als het team nog steeds voor Primoz werkte.

 

Wielrennen is soms een ingewikkelde, ondoorgrondelijke sport, en bij anderen is het gewoon aan geluk, groots fortuin of pech dat een rit, een team of een tour kan maken of breken. Wout van Aert staat aan de top van de wereld en dat vieren we met hem; Jonas wordt volwassen op een manier die hij nooit zou hebben gehad, als de omstandigheden anders waren.

 

Het verhaal van etappe 11 van de Tour de France van dit jaar is niet het verhaal dat Jumbo-Visma begon te schrijven, maar het is toch een behoorlijk verbazingwekkend verhaal.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.