11.7.2021 nabeschouwing door Katy Madgwick

Vijf man blijven in het zwart-gele leger van Team Jumbo Visma; een bescheiden verzameling van toprenners. Een kleine maar perfect gevormde aanvalsmacht. Sinds ze een kwintet zijn geworden, hebben de mannen van Jumbo-Visma twee etappezeges behaald en hebben ze een podiumplaats in het algemeen klassement veiliggesteld en behouden (minus één dag, etappe 14, toen Guillaume Martin een korte comeback maakte in de top drie). Ze hebben een strijdbaarheidsprijs en een vierde plaats in het klassement van de bergkoning en een tweede plaats in het jongerenklassement.

 

Als deze groep individuen deze dingen afzonderlijk had bereikt, in de loop van een hele grote ronde, zouden ze zeker worden geprezen als een van de meest succesvolle teams van de koers. Voeg echter de ongelooflijke pech toe die ze in de eerste 9-10 dagen van de Tour te verduren kregen, en wat je hebt is een momentopname van een team dat samenkomt, vecht, vermaakt en wint, ondanks de ontberingen waarmee ze te maken hebben gehad.

 

Aangezien dit de buit is van vijf dagen werk bij de ultieme competitie in de sport van het profwielrennen voor mannen, zou je je terecht afvragen hoe iemand in hemelsnaam kritiek kan hebben op dit team en hun tactiek. En toch hebben we hier mee te maken.

 

Tijdens etappe 15, de letterlijke top van de Tour de France in de ware zin van het woord toen de wedstrijd klom naar het hoogste punt in de Andorrese Pyreneeën, uitten velen hun twijfels over het vermeende onrecht dat de jonge Jonas Vingegaard werd aangedaan, omdat hij in het peloton werd achtergelaten met alleen Mike Teunissen als gezelschap, terwijl het trio van Wout van Aert, Steven Krijswijk en Sepp Kuss deel uitmaakte van de omvangrijke kopgroep.

 

Vechten om deel uit te maken van de kopgroep is kenmerkend fel geweest tijdens de Tour, en op het eerste gezicht leek het overdreven toegewijd om drie mannen de weg op te sturen; maar in de hectische strijd om weg te komen uit het peloton is het volledig denkbaar dat de ploeg per ongeluk met drie mannen in de grote groep eindigde in plaats van twee, zoals het leek dat ze hadden gepland.

 

De commentatoren, althans in de Engelstalige media, veroordeelden de strategie snel. Ze maakten zich zorgen dat Jonas snel alleen zou komen te zitten bij de beklimmingen, en dat het riskant en zelfs triest was om het algemeen klassement te vergooien in het voordeel van een potentiële etappewinst. Ze speculeerden, verwijzend naar verschillende media uit België en Nederland, en trokken conclusies die voortvloeiden uit vermoedens en giswerk. Ze namen weinig tijd om te zoeken naar mogelijke verklaringen of hun het voordeel van de twijfel te geven.

 

Op de weg streed Wout van Aert met de mogelijke toekomstige Jumbo Visma-ploegmaat Wout Poels voor de bergpunten, en in welke wereld had iemand van ons verwacht dat dat een zin zou zijn die aan het begin van deze Tour werd uitgesproken? Dat is het punt waar je altijd rekening mee moet houden: Jumbo Visma's Plan A is allang weggegooid. Plan B, wat het ook geweest had, zonder de gestage invloed van Tony Martin en Robert Gesink om de ploeg en zelfs het peloton te controleren en te begeleiden, is waarschijnlijk ook een verre herinnering. Wat blijft er dan over? Is dit Plan C, of D, of leeft het team – om een standaard antwoord op het klassieke renners interview te lenen – van dag tot dag? De klappen die we tot nu toe hebben gehad, bewijzen dat niets vanzelfsprekend is, dat geen enkel plan, hoe goed bedacht ook, onfeilbaar is. Dus de vraag blijft: waarom ga je er niet gewoon voor?

 

Op de categorie 2 Col du Puymorens sprintte Wout van Aert opnieuw en pakte hij volle punten in de strijd om de bergtrui. De eerste kopgroep is nog intact met nog twee moeilijke cat 1 beklimmingen te gaan. Terug in het peloton rijdt Mike Teunissen nog steeds met Jonas mee. De UAE rijden nog steeds op kop van het peloton tot het de beurt is aan INEOS om hun ding te doen, in een slopende tegenwind. Jonas en Mike zitten stil. Met nog 47 km te gaan, begint de kopgroep aan bij de beklimming van de Port d'Envalira, het hoogste punt van de Tour en wordt deze onmiddellijk uit elkaar geslagen. Steven lost uit de kopgroep; zijn dag is voorbij.

 

Laat het in dit stadium gezegd worden dat ik de koers met het voordeel van de uitslag en het verloop kende, nadat ik de etappe voor mijzelf had verpest door mijn meldingen niet uit te schakelen. Misschien, als ik had gekeken zonder de kennis van het verloop van de wedstrijd, had ik misschien ook liever gezien dat er een extra man bij Jonas was gebleven. Er was geen twijfel over de risico-elementen die inherent zijn aan de strategie die Jumbo Visma hanteerde.

 

Terwijl de groep met de gele trui de klim bereikte was deze uitgedund tot een selecte stel. INEOS had nog steeds twee renners bij Richard Carapaz op kop van de groep en Jonas zat geïsoleerd. Maar Tadej Pogacar ook, en het is niet de eerste keer dat in deze fase van de koers kopmannen alleen komen te zitten. Sepp en Wout bleven vooraan in de kopgroep en daalde prachtig af. Al met al ging het best goed.

 

Terwijl ze aan de slotklim beginnen de Col de Beixalis, valt Wout weg en springt Sepp weg uit de kopgroep. Ondanks de vroege aanval van Nairo Quintana kan deze het tempo niet volhouden en komen Sepp, Valverde en Gaudu aan de leiding. Al snel wordt Gaudu gelost en dan, met nog 19,5 km te gaan in de etappe laat Sepp de ervaren Spanjaard achter. Hij rond solo de klim en rijdt daarna een vlekkeloze afdaling naar de finish.

 

In deze groep met favorieten zijn 8 eliterenners over die strijden om de topposities, met uitzondering van Guilllaume Martin. Jonas ziet er sterk uit en neemt in feite een paar keer de controle over en bepaalt het tempo. In de groep kijken de favorieten te veel naar elkaar en het is duidelijk dat er vandaag geen significante verschillen zullen worden gemaakt. In de afdaling halen ze Wout in die de groep volgt en vermoedelijk een boost geeft aan Jonas, die aantoonbaar beter afdaalt dan op de Mont Ventoux.

 

Sepp Kuss pakt een mooie etappeoverwinning. Jonas Vingegaard stijgt terug naar de 3e plek in het algemeen klassement omdat Martin niet bij de kopgroep kon blijven. Wout van Aert pakt de prijs voor de strijdlustigste renner en stijgt naar de vierde plaats in het bergklassement. Een geweldige dag, naar ieders maatstaven.

 

Het doel van dit stuk is niet alleen om weer een fantastische dag voor het team te vieren, maar om te suggereren dat er misschien meer dan één manier is om een etappe te benaderen. De huidige generatie wielerfans (waaronder ikzelf) is misschien niet gewend om een team te zien dat een wedstrijd niet van voren controleert, of dat iets nieuws probeert, of dat van tactiek verandert afhankelijk van talloze variabelen, in plaats van vast te houden aan een rigide strategie. Alleen omdat het onorthodox lijkt, betekent niet dat het noodzakelijkerwijs verkeerd is. Anders, misschien

 

Jonas was nooit voorbestemd om de kopman te zijn in deze Tour; hij is naar verluidt niet enthousiast over druk en hij zal tijd nodig hebben om te rijpen tot een rol die niet voor iedereen geschikt is. De glorieuze, ongelooflijke, duurzame super knechten die onvermoeibaar voor hun kopman werken, zouden niet bestaan als elke renner kopman wilde of kon zijn. Jonas heeft bewezen dat hij goed in staat is om voor zichzelf te zorgen op beklimmingen en Mike Teunissen voelde zich goed en werkte het grootste deel van de dag hard voor hem.

 

Om af te sluiten met de woorden van de Gladiator zelf: ben je niet vermaakt? Fans van de ploeg en zowel neutralen moeten het er zeker over eens zijn dat Jumbo-Visma de koers in de afgelopen week van de Tour op elk front heeft geanimeerd en dat deze editie des te slechter zou zijn als ze deze

maverick-benadering van tactiek niet hadden gevolgd. Natuurlijk, er is een kans dat het averechts werkt. Maar als de Tour ons al zo spectaculair is bevallen sinds de start van deze editie, is er echt niets meer te verliezen.

 

Het is prima om twijfels te hebben; blind geloof is nooit aan te raden. Maar met onze vijf mannen die het meeste uit hun kansen halen, zodat wij niets anders kunnen zeggen dan dat 

 

Algemeen klassement na etappe 15

 

Rank Renner Team Tijd
1  POGAČAR Tadej UAE-Team Emirates 62:07:18
2  URÁN Rigoberto EF Education - Nippo 05:18
3  VINGEGAARD Jonas Team Jumbo-Visma 05:32
4  CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 05:33
5  O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 05:58
6  KELDERMAN Wilco BORA - hansgrohe 06:16
7  LUTSENKO Alexey Astana - Premier Tech 07:01
8  MAS Enric Movistar Team 07:11
9  MARTIN Guillaume Cofidis 07:58
10  BILBAO Pello Bahrain - Victorious 10:59

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.