ETAPPE 17 en 18: het gevecht der titanen


nabeschouwing door Katy Madgwick

Deze etappes met de zwaarste beklimmingen van de Tour tot nu toe hadden aantoonbaar een grotere impact moeten hebben het gevecht voor het geel. Iets over de routeplanning dit jaar in de Tour heeft echter een beetje afgeschrikt, en hoewel grote rondes traditioneel eindigen met grote bergetappes, had de symmetrie tussen deze twee laatste uitstapjes in de Pyreneeën de supporters misschien aan het denken moeten zetten en ze hadden moeten vermoeden wat het onvermijdelijke resultaat zou zijn toen het neusje van de zalm letterlijk naar de top steeg. Tot twee keer toe.

 

Etappe 17 was de koninginnenrit van deze tour en bevatte twee beklimmingen van categorie één en één van buitencategorie tot een finish op de top van de Col du Portet. De etappe eindigde op een typische manier uit het boekje, waarbij de kopgroep halverwege de klim werd teruggepakt en de voorste groep klassementsmannen het tempo bepaalde en iedereen moest lossen die het tempo niet konden volgen, waardoor er slechts drie mannen overbleven: gele trui Tadej Pogacar, INEOS Grenadier en vierde geplaatste (op dat moment) Richard Carapaz en Jumbo Visma's Jonas Vingegaard. Opvallend door zijn afwezigheid was de als tweede geplaatste Rigoberto Uran, die op de aanloop naar de finish werd gelost. Dit zou beslissend blijken voor de samenstelling van de top drie, maar de vraag of een van het trio de andere twee zou kunnen domineren bleef afwachten.

 

Ze bleven elkaar volgen totdat er ongeveer 4,5 km overbleef en toen, in een ongekende beweging, leken Jonas en Tadej een soort alliantie te vormen waarin ze Carapaz wilden testten, samen aanvielen en ontdekten dat de Ecuadoraan niet zo moe was zoals hij leek te zijn. Hij bleef bij het paar en de laatste beklimming werd een kat-en-muisspel. Uiteindelijk lanceerde Carapaz zelf een aanval, maar die kwam met nog een kilometer te gaan, en op de steile helling had Pogacar geen moeite om hem te volgen, en kort daarna was Jonas ook terug. Uiteindelijk reden die 2 nog weg bij Carapaz en Jonas kwam als 2e over de streep genoeg om de tweede plaats achter de leider in te nemen, met Uran gedegradeerd naar de 4e plaats.

 

De volgende dag waren er minder beklimmingen, maar met de formidabele Col de Tourmalet en Luz Ardiden op het menu, zou het verre van een gemakkelijke rit zijn. De etappe was kort en de wedstrijd was intens, en zoals verwacht splitste de beklimming van de Tourmalet het peloton, met Uran en een paar anderen op afstand en een afgeslankte groep favorieten voor de overwinning die over de top van de klim gingen, onder leiding van Wout van Aert.

 

Na een lange afdaling leidde een groot contingent INEOS Grenadiers de groep met het geel naar de slotklim van de dag, de Luz Ardiden. Met Tao Geogegehan Hart vooraan slaagden ze er echter niet in om een hoog genoeg tempo te rijden om op die manier afstand te nemen van hun rivalen, en met nog 5,5 km te gaan nam UAE het tempo over en liet onmiddellijk zowel favorieten en knechten lossen, waaronder Wout van Aert, totdat een selecte groep van vijf overbleef: de top drie, samen met Sepp Kuss en Movistar's Enric Mas.

 

De slotfase deed denken aan de vorige dag, met een paar belangrijke verschillen: (1) Jonas had een tijdje gezelschap in de vorm van Sepp en (2) Zowel Jonas als Pogacar hadden Carapaz nummer na zijn pogingen om ze de vorige dag voor de gek te houden. Na zijn uitstekende bijdrage als enige overgebleven knecht in de groep, verliet Sepp Jonas om de klus af te maken met slechts een kilometer over. Enric Mas wist zich bewonderenswaardig vast te houden, maar toen Pogacar aanzette met nog iets meer dan 500 meter te gaan, konden alleen Jonas en Carapaz op gepaste afstand van de leider blijven. Hij reed weg om ook deze etappe te winnen en opnieuw zijn dominantie te versterken, met de tweede en derde plaats opnieuw naar Jonas en Carapaz. De pikorde was goed en echt vastgesteld.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.