17.7.2021 nabeschouwing door Katy Madgwick

De laatste etappe waar het klassement nog op zijn kop kon worden gezet was de tweede individuele tijdrit van de Tour, en hoe hard we het ook proberen het uit ons hoofd te zetten, onvermijdelijk een grimmige herinnering aan het einde van de editie van vorig jaar, waarin de titel uit de greep van onze eigen Primoz Roglic glipte. Dit jaar staat de dader van dat specifieke liefdesverdriet al sinds etappe 8 bovenaan en het was onwaarschijnlijk dat de tijdrit enig effect zou hebben op het algemeen klassement wat Jumbo Visma betreft. Jonas zou tweede worden die op papier een betere tijdrit heeft dan Richard Carapaz de man op plek 3.

 

Kasper Asgreen zette de beste tijd van de eerste helft van de renners neer, met zelfs Europees kampioen Stefan Kung niet in staat om hem te verslaan, teleurstellend voor de Zwitser in zijn tweede poging op zijn specialistische discipline. Niemand kon in de buurt van de Deen komen tot Wout van Aert van start ging. Wout had goed gepresteerd in de eerste tijdrit, ingeklemd op de 4e plaats tussen ploegmaat Jonas Vingegaard en oud-rivaal Mathieu van der Poel. Wout's vorm was niet waar hij het aan het begin van de Tour wilde hebben na zijn blindedarmoperatie, maar deze verbeterde in de loop van de Tour en er is weinig twijfel dat nu zijn piek heeft bereikt en in absolute topvorm is, letterlijk in het geval van zijn overwinning op de Mont Ventoux.

 

Het was duidelijk dat zijn tijdrit ook weer op zijn best was toen hij seconden van de beste tussen liggende tijden van Kung verbeterde en uiteindelijk Asgreen uit de ‘hotseat’ schopte terwijl hij zijn tijd met 21 seconden verbeterde. Niemand kon deze tijd nog verbeteren, alle toprenners voor het klassement achter hem finishte op minuten, behalve door een uitstekende rit van Jonas Vingegaard zelf, die keurig 3e in de uitslag werd en Pogacar die uiteindelijk eindigde op plek 8.

 

Uit de diepten van wanhoop in de eerste week, toen teamleden crashten door een blessure en de droom van verlossing verloren ging, kan er geen twijfel over bestaan dat Team Jumbo Visma de meest indrukwekkende strijd van elk ander team in de race heeft geënsceneerd. Met weinig tot geen verwachting over hen na het vertrek van Primoz, bleef er ruimte over om zich te hergroeperen, en de vrijheid om verschillende doelen te bereiken.

 

Het is gemakkelijk om te worden meegetrokken in speculaties over hoe Jonas het zou hebben gedaan tegen Pogacar, gezien de mogelijkheid om het tegen elkaar op te nemen voor een hele grote tour; gezien het bewijs dat te zien is in deze Tour de France, is het een uitkomst die we waarschijnlijk in de toekomst zullen zien, omdat de Deen de enige renner is die de Sloveen echt op de beklimmingen zou kunnen testen en op gelijke voet staat met hem in tijdritten. De enige andere renner die bij nader inzien hetzelfde kan zeggen, is Primoz Roglic.

 

De bijpassende uitingen van plechtig ongeloof op de gezichten van Tom Dumoulin en Wout van Aert na Pogacar's dramatische optreden op La Planches des Belles Filles in 2020 zullen voor altijd in het geheugen gegrift blijven, maar vandaag, in plaats van zijn leider, zou je kunnen zeggen dat Wout van Aert een soort verlossing eiste. De glimlach op de gezichten van het team aan het einde van de dag gaat een lange weg naar het herstellen van de gebroken harten die destijds werden opgelopen, en met zijn jonge protegee Jonas Vingegaard die zo dicht mogelijk bij zijn rivaal kwam onder de omstandigheden, is het moeilijk voor te stellen dat Primoz zelf niet trots zou zijn op zijn team.

 

Met nog één dag te gaan, de grotendeels ceremoniële rit naar Parijs, is er een mogelijkheid dat de vieringen nog niet voorbij zijn voor de ploeg, zoals Wout na de tijdrit bevestigde dat hij zich ook zou richten op de sprint van de Champs Elysee. Als hij succesvol zou zijn, zou hij elke twijfel over zijn kwaliteiten in alle disciplines laten rusten. zeges pakken in een bergetappe, een tijdrit en in een massasprint in de Tour de France zou hem verheffen naast de grote Eddy Merckx, wiens etappezegerecord vandaag het doelwit is van Mark Cavendish.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.