Voorbeschouwing TdF 2022: deelnemers

door Dick van Goch

 

Klassementsrenners

De afgelopen 2 edities van de Tour kenden 2 constanten: Pogacar won, Team Jumbo-Visma werd 2e ; in 2020 met Roglic, en vorig jaar met Vingegaard. Van de overige renners uit de Top-10 van vorig jaar komen de nummers 4 (O’Connor), 6 (Mas), 7 (Lutsjenko), 8 (Martin) en 10 (Uran) ook dit jaar weer in actie. Met het noemen van de eerste 3 namen zijn waarschijnlijk de grootste kanshebbers op de eindzege ook meteen genoemd. Pogacar zal zeker voluit voor zijn 3 e opeenvolgende zege gaan. Hij lijkt in vorm, gezien de KOM’s die hij onlangs op trainingskamp reed, en zijn sterke
optreden in de (weliswaar matig bezette) Ronde van Slovenië. Zijn ploeg is ook rondom hem opgebouwd, met McNulty, Soler, Majka, Bennet en Hirschi als belangrijkste luitenants.

 

Team Jumbo-Visma zet hier een sterk blok tegenover, zie hieronder meer. Ineos lijkt een soort van tussenjaar te kennen. Bernal is hard gevallen en herstellende, Carapaz kon het in de Giro niet waarmaken en Geoghegan Hart heeft nooit de vorm van de Giro van 2020 teruggevonden. De ploeg trekt daarom nu naar de Tour met Martinez en Adam Yates als kopman en good-old Thomas als 1 e luitenant. Maar gezien het resultaat van de Ronde van Zwitserland zou dit ook zo maar eens omgekeerd uit kunnen pakken. O’Connor zou wel eens opnieuw de verrassing van de Tour kunnen worden. Vorig jaar net buiten het podium, dit jaar wel 3 e in de Dauphiné. Zijn ploeg lijkt wel beduidend minder sterk dan die van Pog, Rog & Vingegaard. 

 

Vlasov gaat de Bora-kar trekken, en zal de 5 e plek van Kelderman van vorig jaar proberen te overtreffen. Zijn ploeg heeft echter ook een sprinttrein(tje) bij zich voor Bennet, waardoor
de steun in de bergen wellicht niet optimaal is.Mas was vorig jaar keurig 6 e . Movistar komt dit jaar zonder Valverde, hetgeen een totaal andere manier van koersen met zich mee kan brengen. Of gaat de ploeg voor de zoveelste keer ten onder aan gebrek aan tactiek of interne machtsstrijd? Mas lijkt wel de absolute kopman, en zal zeker een paar streepjes voor hebben. Lutsenko is ook dit jaar de kopman van Astana. Zijn contigent aan helpers ziet er minder indrukwekkend uit als andere jaren; hij zou zo maar snel geïsoleerd kunnen zitten in de bergen. Martin lijkt wederom Frankrijks hoop in bange dagen. De Fransen wachten al 37 (!) jaar op een opvolger van Hinault, daar lijken ze op voorhand al weer een jaartje aan vast te kunnen plakken.

Uran is de laatste uit de top-10 van 2021 die aan de start komt. Een nieuwe top-10 notering lijkt een mooi doel voor deze oude strijder. Enkele teams hebben een outsider die wel eens in die top-10 zou kunnen belanden. Caruso voor Bahrein, Gaudu kende voor Groupama-FDJ een solide Dauphiné, en Bardet (DSM) lijkt beter dan de laatste jaren. Trek-Segafredo komt dan weer met een groepje vrijbuiters die niet voor het klassement lijken te gaan. Dat doet ook Pinot niet: hij zet vol in op de Bolletjestrui. En wat te denken van oudgedienden Quintana (Arkea-Samsic), en het trio Froome-Fuglsang-Woods van Israel-Premier Tech? We zijn geneigd om voor alle 4 een top-10 notering te hoog gegrepen te vinden, maar we laten ons graag verrassen!

 

Sprinters

Vuurwerk! Dat kunnen we alvast beloven, zeker in etappe 2 en 3 in het biljartlakenvlakkeDenemarken. Want ga maar na: Jakobsen! Groenwegen! Ewan! Sagan! Van Aert! Van der Poel! Philipsen! Van Poppel! Kristoff! Pedersen! Stuyven! Impey! Matthews! Aranburu! Coquard! Degenkolb!

Er lijkt dit jaar geen maat te staan op Jakobsen, die dan ook nog eens een Mørkøv en Asgreen om zich heen weet. Die vullen we alvast in voor 1 of meerdere etappes, temeer omdat hij zal moeten bewijzen dat zijn ploeg Cavendish terecht heeft thuisgelaten. Groenewegen wint minder maar lijkt op tijd in vorm. Sagan en Ewan lijken ook een trapje lager te staan, maar zullen er zeker voor gaan. Sagan had lang drooggestaan, maar heeft dan eerst zijn abonnement op een etappezege in de Ronde van Zwitserland verlengd, om vervolgens toch ook weer nationaal kampioen te worden.
Van Aert heeft van de groene trui een doel gemaakt, en daar ook “knechten” voor meegekregen. We voorspellen hem vaak in de top 3, ook in de lastigere etappes, maar of hij nog de scherpte heeft om een massasprint te winnen in al dat sprintgeweld zal moeten blijken.

Dat laatste geldt ook voor Van der Poel, die zien we eerder kort finishen in de “Roubaix”- etappe dan een massasprint winnen, of als lead-out voor Philipsen. Pedersen wil proberen om als Deen het geel te pakken in rit 2 of 3, hierin gesteund door Stuyven. Van Poppel eindigt wel erg vaak op het podium, maar meestal niet op het hoogste treetje. Volgt deze Tour zijn grote doorbraak?
Van alle anderen verwachten we gezien het voorgaande niet meteen een etappezege, maar ze zullen ons zeker kunnen verrassen! En: het hoeft maar een beetje te waaien op de Grote Belt-brug en alle voorspellingen voor etappe 2 kunnen alvast de prullenbak in.

 

 

 

Team Jumbo Visma
Het team barstte na Parijs-Nice van het zelfvertrouwen, maar dat kwam er vervolgens maar mondjesmaat uit. In de Dauphiné bleek echter dat de opbouw naar de Tour zorgvuldig gebeurd lijkt te zijn.
Er wordt vol ingezet op 2 kopmannen, Roglic en Vingegaard dus, die beiden mogen winnen. Roglic zal in het begin een streepje voor hebben, maar hoe lang? In de Dauphiné leek Vingegaard de betere klimmer, bekijk de beelden van de laatste kilometers van de laatste etappe nog maar eens terug, vanaf het moment dat Kruijswijk uitstuurt. Op vrijdagavond 8 juli zullen we wellicht al meer weten over de rolverdeling, als de renners op de Super Planche des Belles Filles voor de eerste keer flink geklommen hebben en bergop gefinisht zijn.

Beide kopmannen krijgen K2 mee als super-knechten, Kruijswijk en Kuss. De eerste was ijzersterk in de Dauphiné, de tweede moest helaas vroegtijdig uit de Ronde van Zwitserland stappen terwijl hij er op dat moment goed voorstond. De klimtrein mist dit jaar wel 1 of 2 wagons, omdat Wout van Aert vol mag gaan voor etappezeges en de groene trui. Hij krijgt daarvoor als secondanten Van Hooydonk, Laporte en Benoot mee; die laatste zal ook in het hooggebergte nog wel een paar colletjes meekunnen. Geen plaats dus voor Gesink of Theunissen, en zelfs niet voor de vooraf als
zeker ingevulde Rohan Dennis. De wegkapitein kende een goede Parijs-Nice, maar is daarna aan het sukkelen geraakt met maag- en darmklachten. En ook hij moest uitstappen in Zwitserland.


Selectie
Primoz Roglic
Jonas Vingegaard
Wout van Aert
Steven Kruijswijk
Sepp Kuss
Christophe Laporte
Tiesj Benoot
Nathan Van Hooijdonk

 

Sterren
***** Pogacar, Roglic
**** Vingegaard
*** O’Connor, Vlasov, Martinez
** Thomas, Lutsjenko
** Mas, McNulty