door Bram Ruber

 

Zal Team Jumbo Visma, net zoals tour, in de Vuelta wederom in staat zijn te domineren? Dat zal enerzijds afhangen van de vorm van kopman Roglic en zijn ondersteuning, maar anderzijds ook van de concurrentie. Daarom neemt TJVsupporters een blik op de belangrijkste uitdagers in de Vuelta 2022.

 

Team Ineos Grenadiers

Op voorhand lijkt Ineos met het sterkste collectief aan te treden. Een vrije jonge ploeg moet kopman Richard Carapaz ondersteunen in zijn zoektocht naar een tweede grote ronde-overwinning. Pavel Sivakov, Ethan Hayter, Tao Geoghegan Hart, Carlos Rodriguez, Luke Plapp en Ben Turner behoren allen tot zijn jonge ondersteuning. Toekomstig TJV’er Dylan van Baarle brengt de ervaring. Gezien de omkadering en zijn talent kan Carapaz met recht tot de belangrijkste favorieten voor de eindzege beschouwd worden. Maar let vooral ook op Carlos Rodriguez. De 21 jarige wordt gezien als een van de grootste Spaanse talenten en rijdt bovendien in de kampioenstrui door zijn thuisland. Geheid dat we veel van hem gaan zien.

UAE emirates

Gezien de opstelling mag ook van UAE emirates veel verwacht worden. Met Joao Almeida hebben ze een kopman in huis die bovendien uitstekend in vorm is (2de algemeen en een etappe in Burgos). Bovendien krijgt hij een goede omkadering mee met McNulty, Juan Ayuso en Jan Polanc. Almeida heef bovendien bewezen goede klassementen te kunnen rijden zonder echte knechten: moet de concurrentie zich zorgen maken nu er daadwerkelijk een team staat?

Wat overigens voor Rodriquez geldt bij Ineos, geldt voor Ayuso nog meer bij UAE. De 19(!) jarige Catalaan wordt gezien als een van de grootste wielertalenten ter wereld. In Spanje wordt hij als de voornaamste troef beschouwd om de bange dagen waarin het Spaanse (klassements)wielrennen verkeerd af te sluiten.

Pascal Ackermann zal voor de sprints gaan. De Duitser krijgt daarvoor Juan Sebastián Molano mee.

Quick-Step Alpha Vinyl Team

Zeg het niet te hard, want anders hoort hij u misschien. Maar Remco Evenepoel behoort tot de favorieten voor de eindzege in een grote ronde. België is dit jaar meer bezig met de Vuelta dan de Tour, met Paella dan Coq o vin, met Madrid dan Parijs. De jonge Belg die dit jaar LBL, de ronde van Noorwegen, Baskenland en San Sebastian (om maar eens wat te noemen) won, gaat voor zijn tweede start in een grote ronde. En in tegenstelling tot de Giro van 2021 is hij er dit jaar fit. Zonder obstakels aan de start dus (maar ook zonder excuses).

De teamsamenstelling laat weinig aan de verbeelding over wat de doelen van Quick-Step zijn. Onder meer Pieter Serry, Fuasto Masnada en Ilan van Wilder moeten Evenepoel verder helpen in de bergen, terwijl Cavangna, Devenyns en Verveake het overige werk doen. Blijft er nog een plek over, ohja wist u het niet? Wereldkampioen Julian Alaphilippe maakt zijn grote ronde rentree in de luwte van Remco’s zoektocht naar triomf.

Beleeft Evenepoel zijn definitieve doorbraak als (potentieel) grote ronde winnaar, of wordt het een mentale klap die van Oostende tot Luik inslaat, in het verschiet van weer geen nieuwe Merckx?

Bora – hansgrohe

De Duitse formatie komt met serieuze ambities naar de Vuelta. Met Jai Hindley en Wilco Kelderman heeft het respectievelijk een rondewinnaar en podiumrijder in huis. Vooral Hindley zorgt door zijn girowinst toch wel voor verwachtingen bij de gemiddelde wielerkenner. Hij heeft zich – net zoals Carapaz – doelmatig voorbereid op de Ronde van Spanje. En met Kelderman, Sergio Higuita en Matteo Fabbro heeft hij tevens een sterke omkadering. Lead out Danny van Poppel gaat met de Ier Sam Bennet op zoek naar sprintzeges.

Overige teams en favorieten

De meeste ereplaatsen zullen betwist worden door een aantal kopmannen van verschillende teams. Een snelle blik op de belangrijkste kanshebbers voor een top tien notering.

  • AG2R: Ben O’Connor is op zoek naar revanche na zijn teleurstellende Tour. Bewees dit jaar al goed in vorm te zijn en kan rekenen op prima ondersteuning (op papier). Onder meer Clement Champoussin, Nans Peters en Andrea Vendrame staan aan de start in de Domstad.
  • Geen enkeling als kopman, maar een heuse ‘Trident’. Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux gaan het proberen met al hun klassementssterkhouders van afgelopen jaar: Jan Hirt (ritwinnaar en 6de plek algemeen Giro), Domencio Pozzovivo (8ste Giro) en Louis Meintjes (8ste Tour). Als een soort van grote eindejaarsshow laat Wanty nog een keer zien wat ze in huis hebben, na een fantastisch jaar voor de Belgische formatie. Kunnen zij wederom verrassen met klassementen en/of etappezeges?
  • Movistar: het thuis rijdende team, grootmacht van weleer, vecht voor lijfsbehoud in de WorldTour. Vandaar dat de formatie aantreedt met enkele van hun belangrijkste renners: Enric Mas en – jawel - Alejandro Valverde. El Imbatido maakt zich dan toch op voor zijn laatste ronde. Althans, zo claimt hijzelf. Wat gunt uw auteur hem zijn overwinning. Al is er een groter wonder voor nodig. Hopelijk geldt dat minder voor het lijfsbehoud van zijn ploeg, dat met de nummer twee van afgelopen jaar (Mas) wellicht een blamage kan voorkomen richting de laatste speeldagen.
  • Team BikeExchange – Jayco komt met Simon Yates op de proppen, de laatste die voor Roglic’ dominantie de Spaanse ronde wist te winnen. Wisselde dit jaar fantastiek met dramatiek af, zoals dat wel vaker zo is bij de “Yates’en”. Blijft een geweldenaar, die zich overigens ook volledig heeft kunnen richten op de Vuelta sinds zijn opgave in de Giro.
  • Team DSM neemt met deze ronde afscheid van ‘s Nederlands klassementshoop Thymen Arensman. Waar menig ander renner nog wel eens voor straf thuisgelaten wordt bij het niet verlengen van zijn contract, mag de toekomstig Ineosrenner juist nu zijn debuut als klassementsrenner in een grote ronde maken.
  • Trek Segafredo brengt thuisrijder Juan Pedro Lopez mee, die in de Giro bewees top 10 te kunnen rijden.
  • Team Arkea Samsic: Nairo Quintana hoopt zijn goede vorm voort te zetten, en kan zomaar eens meedoen in de top van het klassement.

 

Jumbo-Visma

 

Na lang wikken en wegen werd maandag bekend dat TJV met drievoudig Vueltawinnaar Primoz Roglic als kopman aan de start in Utrecht verschijnt. De vraag of Roglic daadwerkelijk kan meedoen voor de eindoverwinning zal in de loop van ronde beantwoord moeten worden.

Roglic heeft sinds zijn afstappen in de 14de etappe van de Tour geen wedstrijddagen meer gemaakt. Media wisten te melden dat de Sloveen pas twee weken terug op de fiets is, en ook niet op hoogtestage is gegaan. Primoz is dus hét grote vraagteken van deze Vuelta. Maar één ding is zeker: als het niet had gekund, was Roglic niet gegaan. Er zijn geen achterliggende belangen voor TJV om iets te forceren bij een van haar belangrijkste kopmannen. Het seizoen is immers meer dan geslaagd nu de grote droom verwezenlijkt is. Ook hoeft de ploeg niet een bepaald aantal UCI punten te halen of iets dergelijks. Deze keuze is in goed overleg met de Sloveen gemaakt, die ‘gewoon’ opgaat voor zijn 4de Vuelta-overwinning (hiermee zou hij op gelijke hoogte met recordhouder Roberto Heras komen). Of het realistisch is zal snel genoeg blijken.

Ongetwijfeld zal de ploeg iets moois willen neerzetten in het Nederlandse openingsweekend. De belangrijkste kans daarvoor ligt in de ploegentijdrit in etappe 1, waar TJV gezien haar status als favoriet start. Aan die status wordt invulling gegeven door Robert Gesink, Roglic, Mike Teunissen, Eduardo Affini, Sepp Kuss, Chris Harper, Sam Oomen en meervoudig ex wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis. Een ploeg die absoluut moet kunnen meestrijden voor de ritwinst in Utrecht (mits iedereen fit is).

Wanneer Roglic niet wedstrijdfit blijkt, is er wel een grote ‘maar’ in dit verhaal. Dan kan het na de verplaatsing richting Spanje wel eens een atypische Vuelta worden voor TJV. Het team is tamelijk goed uitgebalanceerd, maar dan wel met het oog op het ondersteunen van één kopman. Valt die weg, dan is het de vraag wat het plan B is. Al hebben Dennis, Teunissen, Kuss en Gesink in het verleden natuurlijk bewezen etappes in grote rondes te kunnen winnen.