Ronde van Zwitserland 2022

De ronde van Zwitserland is een koers waar Jumbo-Visma wisselend succes heeft gehad de laatste jaren. In 2019 werd deze niet verreden maar vorig jaar werd Sam Oomen daar nog keurig 8e. In de jaren daarvoor was het Antwan Tolhoek die er een overwinning pakte (2018) en in 2016 en 2017 was het Steven Kruijswijk die daar voor een klassement reed en respectievelijk 3e en 8e werd. Zijn mooiste herinnering aan deze koers zal waarschijnlijk teruggaan naar 2011 toen hij op schitterende wijze de 6e etappe won en uiteindelijk ook op het podium van het eindklassement stond.

Lees meer »

ZLM Tour 2022

Na twee jaar geen ZLM Tour door corona staat de 2.pro koers weer op de kalender. Het Parcours van de 33ste editie is zoals vanouds vooral geschikt voor sprinters. Voormalig winnaar van de ZLM Tour zal niet aan de start staan en zal ook zijn titel niet verdedigen, hij heeft nog te veel last van zijn val in Tour of Norway.

Lees meer »

Critérium du Dauphiné 2022

Het Critérium du Dauphiné is één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden voor de Tour de France. Veel Pro Tour ploegen staan er met een sterke kern aan de start, die veelal net uit een hoogtestage komt, en de laatste puntjes op de i gaat zetten voor de Tour.

Lees meer »

Tour de Romandie 2022

Eén week voor de Giro d’Italia keren de renners terug in Zwitserland voor de Ronde van Romandië. Met ruim 14.000 hoogtemeters, een proloog en een tijdrit rijden de renners één bergetappe. Ook zijn er een aantal kansen voor sprinters, aanvallers en puncheurs. DeRonde van Romandië start op dinsdag 26 april in Lausanne en eindigt op zondag 1 mei in Villars, in de buurt van Aigle, waar het hoofdkwartier van de UCI staat.

Lees meer »

Luik-Bastenaken-Luik 2022

La Doyenne (oftewel: “de oudste vrouw”), staat a.s. zondag op het programma. Het is de ultieme klimklassieker, met zo’n 4500 hoogtemeters, en het slotstuk van het drieluik dat ook wel de “Ardenner-klassiekers” wordt genoemd, na de “Amstel” en de Waalse Pijl. Wordt het een one-man-show van Pogacar? Redt Alaphilippe het voorjaar van QST? Hoe zit het met de knie van Primoz?

Lees meer »

Waalse Pijl 2022

Door het omruilen van de data van de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix voelt het een beetje vreemd dat we dus een paar dagen na de keien opeens de Waalse heuvels gaan bezoeken. Op woensdag dus de Waalse Pijl en en zondag sluiten we het klassieke voorjaar af met Luik-Bastenaken-Luik. In de jaren 50 en 60 waren beide koersen onderdeel van het Ardens wielerweekend en werd er over beide koersen een klassement opgemaakt. Tegenwoordig is de Waalse pijl de opmaat naar het 4e monument van het seizoen.

Lees meer »

Paris-Roubaix 2022

Als iemand het Bos van Wallers of Carrefour de l’Arbre noemt, weet iedereen direct hoe laat het is. Tijd voor dé kasseienklassieker van het jaar: Parijs-Roubaix. Met bijna 55 kilometer aan kasseien is dit een waar stuiterfestijn. De bijnaam van de klassieker is niet voor niets de Hel van het Noorden. Na een modderspektakel in oktober 2021 is het nu tijd voor een droge en stoffige editie. Eindelijk weer gewoon in april. Wie zijn de favorieten? Is Wout van Aert op tijd hersteld? Een vooruitblik op Parijs-Roubaix.

Lees meer »

Amstel Gold Race 2022

Zondag 10 april is het weer tijd voor de enige Nederlandse Worldtour eendaagse in het Limburgse land. Voor de 56e keer gaan de renners over de bekendere Limburgse heuvels uitmaken wie deze koers dit jaar op zijn naam mag schrijven. De 1e editie was ook meteen de langste en de enige die niet in Limburg begon maar in Noord-Brabant. De renners startte in Breda om ruim 300 kilometer verder in Meerssen te finishen. De Fransman Jean Stablinski had de eer om de 1e editie op zijn naam te schrijven.

Lees meer »

Ronde van Baskenland 2022

We keren deze week terug in het wielergekke Baskenland. De Ronde van Baskenland staat van 4 tot en met 9 april op de WorldTour kalender. Zes dagen klimmen en klauteren in één van de zwaarste etappekoersen van het jaar. Vorig jaar was het in het noorden van Spanje een groot Jumbo-Visma-feestje. Primoz Roglic won voor de tweede maal en Jonas Vingegaard werd knap tweede voor die andere Sloveen. Veel klimmers zien Itzulia als een ideale voorbereiding voor de heuvelklassiekers of de Giro/Tour. Kan Jumbo-Visma de concurrentie opnieuw de loef afsteken?

Lees meer »

Vlaams voorjaar deel 2 - Ronde van Vlaanderen

Vlaanderens Mooiste, de Hoogmis de bijnamen van de Ronde doen al vermoeden dat het een bijzondere koers is. Voor het eerst georganiseerd in 1913 en met tot nu toe 105 verreden edities ook de oudste van de Vlaamse voorjaarsklassiekers en dus 1 van de 5 monumenten. Wout van Aert had zijn voorjaar volledig afgestemd op oa deze koers maar zal helaas vanwege een Corona besmetting niet aan de start staan. Ondanks dat enorme gemis zal Jumbo-Visma zeker niet kansloos zijn zondag maar de koers dragen zullen ze zeker nu niet doen, dat laten ze nu wel over aan de mannen van Alpecin-Fenix en UAE.

Lees meer »

Vlaamse voorjaar deel 1 - E3 Saxobank Classic en Gent-Wevelgem

Komend weekend start met de E3 en Gent-Wevelgem het klassieke Vlaamse voorjaar. Niet alleen klassiek vanwege de historie, maar ook in de zin van zoals het was. Na twee jaar coronaperikelen met uitgestelde en verschoven koersen, publieksbeperkingen en vroegtijdige uitvallers lijkt de aanloop weer verdacht veel op zoals dit altijd was. Maar wie goed kijkt bemerkt toch enige verandering. U krijgt van ons namelijk dit jaar maar liefst twee grote zwart-gele Vlaamse vooruitblikken!

Lees meer »

Ronde van Catalonië 2022

Op het eerste oog lijkt het erop dat de Ronde van Catalonië dit jaar iets minder zwaar is, maar schijn kan soms ook bedriegen. Het aantal hoogtemeters zijn nagenoeg gelijk aan vorig jaar en ook het aantal beklimmingen doen niet echt onder voor die van 2021. Maar het gemis van bijvoorbeeld een tijdrit en kijkend naar de finales die dit jaar toch iets minder angst inboezemen zou je toch zeggen dat de renners wat minder diep hoeven te gaan. Is de organisatie geschrokken van de overmacht van Ineos vorig jaar toen zijn uiteindelijk met 3 man op het eindpodium stonden?

Lees meer »