Katy's blik op het jaar 2022

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 17:34

Het was een rollercoaster van een jaar voor de Nederlandse ploeg. Ze hebben veel bereikt ondanks een paar belangrijke tegenslagen, de eerste kwam met de beslissing van Tom Dumoulin om een stap terug te doen uit de sport in januari. Ze werden geteisterd door blessures en valpartijen, te beginnen met de val van Primož Roglič in Parijs-Nice, maar zette hun schouders eronder en toonden de ware betekenis van hun motto 'samen winnen', en kwamen samen ondanks het verlies van 50% van hun team in de Tour om vier ongelooflijke etappezeges te pakken en de tweede plaats in het klassement veilig te stellen.

 

Ins en Outs

Het wegvallen van Tony Martin, die eind 2021 na een lange en succesvolle carrière met pensioen ging, is niet alleen voor de ploeg, maar voor het hele peloton een ware klap. Bij zijn afwezigheid moest Jumbo-Visma op zoek moeten naar nieuwe leiders om de aanzienlijke leegte op te vullen die de Duitser in zijn kielzog zal achterlaten. Ze hebben een aantal slimme overnames gedaan op de transfermarkt, hun klassieke ploeg versterkt met Tosh van der Sande, Christophe Laporte en meest recent Tiesj Benoot, gered van de lopende band van Team DSM-ontsnapten, en ook een manier om de aanzienlijke aanwezigheid van Tony Martin te vervangen door Rohan Dennis, die onlangs behoorlijk vocaal is geweest in zijn afkeuring van het zogenaamde 'kopiëren' van zijn nieuwe team door zijn voormalige team.

Ook in: Milan Vader, een multidisciplinaire met een achtergrond in het mountainbiken, is een intrigerend en onbekend vooruitzicht, en de ploeg heeft wat talent uit hun ontwikkelingsploeg toegevoegd, waaronder veelbelovende tijdritspecialist Mick van Dijke, zijn tweelingbroer Tim en Michel Hessman.

Hoogtepunten van 2021

De ploeg had vorig seizoen gemengde resultaten in rittenkoersen van een week. Wout van Aert verzette zich hevig tegen Pogačar in de Tirreno-Adriatico, terwijl Primož Roglič opstond en viel in Parijs-Nice. Het team kaatste terug en won Itzulia Baskenland met een vertoon van dominantie dat het begin zag van een onverwachte rivaliteit tussen de Deense knecht Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar die ons het hele seizoen zou vermaken.

Ze hadden een behoorlijke prestatie in de voorjaarsklassiekers met Wout van Aert die twee overwinningen pakte, in Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race. En ze pakten twee olympische medailles en een zilveren medaille op WK's, twee van de drie daarvan met dank aan Wout van Aert en de andere een goud voor Primož Roglič dat het seizoen van de Sloveen nieuw leven zou inblazen.

In de grote rondes was de ploeg traag om op te warmen. Na een teleurstellende Giro volgde een Tour de France om te onthouden en te vergeten, met ongelooflijke hoogtepunten na verwoestende dieptepunten. La Vuelta bleek het hoogtepunt toen ze het klassement en vier ritzeges pakten met dank aan een oplevende Roglič, die ook een paar overwinningen pakte in de Italiaanse najaarsklassiekers.

                   Vreugde voor Jumbo in La Vuelta: Sepp Kuss passeert zijn zegevierende ploegleider Primož Roglič

Doelen voor 2022

Sinds dat moment op Les Planches des Belles Filles in september 2020 lijkt het onvermijdelijk dat het Pog vs Rog-verhaal het zwaartepunt wordt waar hele seizoenen omheen draaien. De hele wielerwereld werd de kans ontzegd om de rematch in 2021 te zien na een door ongelukken geteisterde eerste week, en het spreekt voor zich dat het deze zomer deel 3 wordt. Geel in de Tour is het primaire doel voor de ploeg, maar in een ambitieuze zet gaat de ploeg ook voor groen met Wout van Aert, de redder van de verloren hoop van vorig jaar. Wordt het een stap te ver of kunnen ze het ondenkbare bereiken en de Tour winnen.

Hoofdrolspelers

Primož Roglič gaat opnieuw voor de heilige graal: het algemeen klassement van de Tour de France. Ook Jonas Vingegaard zal van de Tour de France zijn hoofddoel maken. De ploeg waakte ervoor om hem niet 'co-kopman' te noemen, maar als een van de weinige, misschien wel de enige, renner die op lange beklimmingen indruk kan maken op Pogačar, zal de Deense renner in meerdere rollen dienen: als helper, agitator en terugvaloptie.

De ambitieuze doelstellingen van Wout van Aert omvatten een monument – hij mikt op Vlaanderen en Parijs-Roubaix – en de groene trui in de Tour. Hij heeft het WK in Willunga nog niet genoemd, maar ongetwijfeld zullen de regenboogstrepen na de teleurstelling van vorig jaar op eigen bodem hoog op zijn agenda staan.

Tom Dumoulin komt weer in actie voor de Nederlandse ploeg. Het is onduidelijk in wat voor vorm hij verkeert, maar hij mikt in mei op roze in de Giro, met medekopman Tobias Foss aan zijn zijde.

Samenvatting

Als het geluk aan hun kant kan blijven, en met ambitieuze doelen voor hen, kan 2022 een geweldig jaar worden voor Jumbo-Visma.

 

for the english version click here

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.