Volta ao Algarve 2022

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 17:53

Na de seizoensopener in Spanje is het de beurt aan de volgende rittenkoers voor Jumbo-Visma in de Portugese Algarve. Deze koers die al in 1936 voor het eerst werd verreden kwam pas eigenlijk echt goed op stoom in de jaren 60 van de vorige eeuw. In de beginjaren was het vooral een koers die gedomineerd werd door Portugese renners maar vanaf de jaren 90 werd het steeds internationaler met winnaars als Alex Zulle en Melchor Mauri. Maar pas de afgelopen jaren kwamen de echt grote namen op deze koers af en zagen we opeens mannen als Alberto Contador, Porte, Kwiatkowski op het hoogste podium staan.

Voor dit jaar zal de startlijst iets minder indrukwekkend zijn en liggen er kansen voor bijvoorbeeld Evenepoel of Geraint Thomas, die laatste won deze koers trouwens ook al in 2016. Deze editie kent 2 aankomsten bergop en een lastige tijdrit. Verder zijn er nog 2 lastige heuvelkoersen. De afgelopen 2 jaar liet Jumbo-Visma deze koers vanwege Corona links liggen. Daarvoor was Groenewegen 3x succesvol en won Primoz Roglic in 2017 het eindklassement.

Winnaars laatste 10 edities

 

2021 RODRIGUES João 

2020 EVENEPOEL Remco 

2019 POGAČAR Tadej 

2018 KWIATKOWSKI Michał 

2017 ROGLIČ Primož 

2016 THOMAS Geraint 

2015 THOMAS Geraint 

2014 KWIATKOWSKI Michał 

2013 MARTIN Tony 

2012 PORTE Richie 

Etappes

 

Ook dit jaar weer 5 etappes waarbij er voor elk type renner er wel iets te halen valt. De eerste etappe is een mogelijke prooi voor de sprinters maar door het lastige parcours zou een late uitval dit nog kunnen voorkomen. De 2e etappe heeft een lastige finale met 2 beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Etappe 3 nodigt uit voor hetzelfde scenario als etappe 1 alleen heeft daar een late uitval misschien nog iets meer kans van slagen vanwege het lastige klimmetje op zo'n 15 kilometer voor de finish. Etappe 4 is een tijdrit en de slotrit eindigt weer met een aankomst bergop.

 

Team Jumbo-Visma

 

Waar in Valencia Jumbo-Visma niet met een uitgesproken kopman naar de wedstrijd ging is dat in deze koers wel anders. Alle ballen worden gespeeld op de jonge Noor Tobias Foss. Tobias Foss krijgt een sterke ploeg mee voor de ondersteuning, alleen bestaat deze maar wel uit 4 man.  Robert Gesink als ervaren wegkapitein en als ondersteuning voor het klimwerk. Voor het vlakkere deel van het parcours gaan Eenkhoorn, Hessmann en Staune-Mittet hem uit de problemen houden. De jonge Noor maakt als Academy renner zijn debuut bij de profs. Voor de tijdrit kijken we natuurlijk naar Tobias Foss maar ook  Michel Hessmann kan goed tegen de klok rijden. Voor het algemeen klassement krijgt Foss vooral concurrentie van Thomas, Evenepoel, Hayter en Gaudu.  

 

Sterrenverdeling

 

*** Thomas 

** Evenepoel en Gaudu

* Hayter, Foss, Cattaneo en Bargul

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.