Paris - Nice 2022

Gepubliceerd op 3 maart 2022 om 19:18

Vorig jaar was na 7 etappes wel duidelijk wie de sterkste was in die editie van koers naar de zon. In etappe 4, 6 en 7 had de Sloveen van Jumbo-Visma toegeslagen en het peloton al bijna knock-out. Er was nog kritiek geweest op het feit dat hij die laatste etappe Gino Mader niet had laten winnen maar dat hij de Zwitser op 100 meter voor de finish nog passeerde.

 

door Rahim Vlasblom

Met bijna een minuut voorsprong op Schachmann zou de laatste etappe een formaliteit zijn. Maar Roglic ging 2x onderuit en toen hij na die 2e val probeerde terug te komen in het peloton gaven diverse ploegen gas en kwam hij nooit meer terug in de wedstrijd. Een situatie die je niet vaak ziet in het wielrennen, de leider in de koers die onderuit gaat en het peloton die uit respect hem niet de gelegenheid geeft om terug te keren. Roglic bleef een gentleman en gaf de uiteindelijke winnaar nadat hij over de streep kwam sportief een hand. Primoz komt in 2022 terug naar de koers in Frankrijk... zijn tegenstanders weten het, hij komt wraak nemen met zijn benen. 

 

Winnaars laatste edities

 

2021 SCHACHMANN Maximilian
2020 SCHACHMANN Maximilian
2019 BERNAL Egan
2018 SOLER Marc
2017 HENAO Sergio
2016 THOMAS Geraint
2015 PORTE Richie
2014 BETANCUR Carlos
2013 PORTE Richie
2012 WIGGINS Bradley

Geschiedenis

 

De eerste editie van Parijs-Nice werd verreden in 1933. De koers heeft in zijn eerste jaren diverse benamingen gehad maar kreeg in de jaren 50 de naam waar wij deze voorjaarskoers van kennen. Paris-Nice is een van de 2 grote voorbereidingskoersen op Milaan-San remo samen met zijn Italiaanse tegenhanger Tirreno-Adriatico vechten ze elk jaar om het mooiste deelnemersveld. Ook dit jaar is dat niet anders en net als vorig jaar vermijden de 2 Sloveense kemphanen elkaar weer. Roglic gaat dus in Frankrijk op herhaling en Pogacar in Italië. Grote namen staan hier op de erelijst zoals Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Joop Zoetemelk. Elk wonnen ze meerdere edities van de koers naar de zon. Recordhouder echter is Sean Kelly die in de jaren 80 van de vorige eeuw hier maar liefst 7x op een rij wist te winnen. De Duitser Schachmann gaat zijn best doen om een 3e keer op rij te winnen maar de concurrentie is groot en dit is zijn eerste koers pas van dit jaar waar een hoop van zijn tegenstanders al 1 of meerdere koersdagen erop hebben zitten.

Parcours

 

Ook deze editie van Paris-Nice bestaat uit 8 etappes maar heel veel uitgelezen kansen voor de sprinters zijn er niet echt. Alleen de 2e etappe is volledig vlak. Etappe 4 is een tijdrit en verder alleen maar heuvels in de finales of bergen. Alleen etappe 7 heeft een aankomst bergop. De col de Turini was eerder in Paris-Nice als aankomst te zien en wel in 2019 toen 2 Colombianen daar de dienst uit maakte en Martinez voor Lopez als eerste over de streep kwam. Voor Jumbo-Visma was het toen George Bennett die de honneurs als kopman op zich had genomen maar die kwam daar op een flinke achterstand binnen. De 4e etappe is een lastige individuele tijdrit over 13,4 kilometer, daar zullen de eerste echte verschillen gemaakt worden en kan Primoz een eerste tik uitdelen aan de concurrentie.

 

Deelnemers

 

Op papier is Roglic de grote favoriet voor deze editie maar wie zijn ze naaste concurrenten en waar kunnen ze hem pijn doen. Om maar met die laatste vraag te beginnen op basis van de afgelopen jaren op niet zo heel veel plekken, de enige hoop die ze mogen hebben is uit zijn eerste optredens dit jaar in Faune Ardeche en de Drome Classic waar hij bergop nog niet heel veel macht leek te hebben maar dat of dat alles zegt is te betwijfelen. 

 

UAE komt met kopman Almeida maar die wordt ondersteund door een ploeg in vorm, Mcnulty, Polanc en Trentin wonnen onlangs een koers en blaken van het zelfvertrouwen. De meest gevaarlijke ploeg voor Roglic. Dan hebben we Adam Yates die samen met Martinez de kopmannen zijn bij Ineos, beide waren sterk in respectievelijk de UAE tour en de Algarve waar ze op het podium kwamen. Ook dit duo zal een gevaar vormen voor het geel. De volgende waar rekening mee gehouden moet worden is Vlasov die 4e werd in de UAE tour en Valencia al op zijn naam wist te zetten. Daar versloeg hij de sterke Remco Evenepoel, dus ook een man in vorm. Quintana heeft ook al van zich laten horen dit jaar maar zal met tegenzin zien dat er een 13 km lange tijdrit is en daar heeft hij nu niet al te beste ervaring mee. Andere concurrenten zijn nog Guillaume Martin en Simon Yates alsmede Lutsenko en David Gaudu ook deze 4 hebben in dit nog korte jaar al mooie dingen laten zien. Dan hebben we ook nog de tweevoudige titelverdediger Schachmann maar die zal waarschijnlijk in dienst rijden van Vlasov en heeft ook nog geen wedstrijdkilometers in de benen, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat die het Roglic heel moeilijk zal kunnen maken.

 

Team Jumbo-Visma

 

Zoals vermeld is Primoz Roglic de kopman van Jumbo-Visma maar krijgt hij een elite gezelschap met zich mee in de ondersteuning. Als eerste is daar natuurlijk Wout van Aert die al heeft laten zien in een blakende vorm te zijn en in Paris-Nice de puntjes op de i te willen zetten richting het klassieke voorjaar. Nu is er met het oog op de Tour een gelijkenis te trekken, het parcours hier is zeer vergelijkbaar... maar weinig uitgesproken sprintetappes en veel hoogtemeters. De kans is groot dat de ploeg hier zou willen uitproberen of het mogelijk is om 2 truien te kunnen pakken. Het geel en groen ligt voor het oprapen. De restant van de selectie lijkt daar uitermate geschikt voor en heeft ook wel wat weg van wat we in de Tour kunnen verwachten. Voor in de bergen kan Primoz terugvallen op Kruijswijk en Dennis en voor het vlakkere en heuvelachtige deel kan de ploeg terugvallen op Teunissen, Laporte en Van Hooydonck die daarnaast Wout kunnen ondersteunen richting een (massa)sprint. Daarnaast heeft de ploeg voor de tijdrit nogal wat ijzers in het vuur... met Dennis, Roglic, Wout en Laporte heeft de ploeg een heel arsenaal aan hardrijders bij hun.

 

Selectie 

Primoz Roglic

Wout van Aert

Nathan van Hooydonck

Rohan Dennis

Steven Kruijswijk

Mike Teunissen

Christophe Laporte

 

Sterrenverdeling

 

*** Primoz Roglic

** Vlasov, Almeida

* Simon en Adam Yates, Quintana en Martin

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.