Vlaamse voorjaar deel 1 - E3 Saxobank Classic en Gent-Wevelgem

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 17:54

Komend weekend start met de E3 en Gent-Wevelgem het klassieke Vlaamse voorjaar. Niet alleen klassiek vanwege de historie, maar ook in de zin van zoals het was. Na twee jaar coronaperikelen met uitgestelde en verschoven koersen, publieksbeperkingen en vroegtijdige uitvallers lijkt de aanloop weer verdacht veel op zoals dit altijd was. Maar wie goed kijkt bemerkt toch enige verandering. U krijgt van ons namelijk dit jaar maar liefst twee grote zwart-gele Vlaamse vooruitblikken!

 

door Bram Ruber

E3 SaxoBank Classic  (Vrijdag 25/03)

 

De E3 toont in veel opzichten gelijkenissen met de Ronde, ondanks de flinke veranderingen die in de route werden aangepast in 2021. De start en aankomst zijn desondanks nog steeds te vinden in Harelbeke. Tijdens de tocht van 203,9 kilometer vinden de renners 17 hellingen en 5 kasseienstroken op hun weg. Enkele van die hindernissen kennen we dus ook uit de Ronde, zoals de Paterberg en Oude Kwaremont. Op twintig kilometer van de streep vindt men de Tiegenberg, het laatste obstakel voor de finish waar Kasper Asgreen vorig jaar zegevierde.

 

Top 3 vorig jaar:

  1. Kasper Asgreen
  2. Florian Sénéchal
  3. Mathieu van der Poel

 

Laatste winnaars

 

2021 ASGREEN Kasper
2019 ŠTYBAR Zdeněk
2018 TERPSTRA Niki
2017 VAN AVERMAET Greg
2016 KWIATKOWSKI Michał
2015 THOMAS Geraint
2014 SAGAN Peter
2013 CANCELLARA Fabian
2012 BOONEN Tom
2011 CANCELLARA Fabian

 

Team Jumbo Visma

 

TJV komt met geslepen messen richting West-Vlaanderen. Na, ondanks de goede vorm, de teleurstelling in Noord-Italië moet het in Noord-Europa gaan gebeuren voor Woutje. En met hoge officieren (Adjudant doet geen recht aan de werkelijkheid) Tiesj Benoot en Christophe Laporte zijn er dit jaar geen excuses voor WvA. Het moet meermaals raak gaan worden. De ploeg van TJV moet gezien de breedte meer dan in staat zijn Quick-Step het hoofd te bieden. Affini, Van der Sande, van Hooydocnk en Teunissen moeten ervoor zorgen dat de kaas niet van het brood gegeten wordt.

 

Opstelling:


• VAN AERT Wout
• BENOOT Tiesj
• AFFINI Edoardo
• TEUNISSEN Mike
• VAN DER SANDE Tosh
• LAPORTE Christophe
• VAN HOOYDONCK Nathan

 

 

 

Gent-Wevelgem (zondag 27/03)

 

Of in Flanders Field, zoals men tegenwoord over de rug van de miljoenen doden uit de grote oorlog marketing tracht te bedrijven in West-Vlaanderen. Geen mooie woorden over het marketingsteam, des te meer over de koers. Gent-Wevelgem vindt plaats één week voor Vlaanderens mooiste en is daarmee een van de belangrijkste voorbereidingskoersen op het tweede monument. De start vindt plaats in – u raadt het al – Ieper. Huh. Ja, echt. Dat heeft wederom met dat geclaimde verleden te maken, maar goed, genoeg daarover. In 248 kilometer dienen de renners de 30 kilometer die Ieper slechts van Wevelgem onderscheidt te overbruggen. Waar Gent-Wevelgem vroeger nog een text book sprinterskoers was, heb je tegenwoordig toch echt wat meer inhoud nodig om de koers te winnen. Dat wordt ook bevestigd door het palmares van de voorbije jaren: WvA, Pedersen, Kristoff, Sagan. Er moeten dan ook 14 hellingen en stroken geplaveid met Vlaamse kasseien bedwongen worden. De zwaarte van het parcours heeft dan ook meerdere malen tot heroïsche edities geleid, al hielp in 20215 de wind hier natuurlijk een handje mee. Mocht u toch nog twijfels hebben, dan moet u Sam Bennet maar eens vragen wat hij van de 2021 editie vond. Als u overigens denkt dat het allemaal wel meevalt en u uw gelijk wil halen, vraagt u Nathan van Hooydonck wat hij van diezelfde editie vond.

 

Top drie vorig jaar:


1. Wout van Aert
2. Giacomo Nizzolo
3. Matteo Trentin

 

Laatste winnaars

 

2021 VAN AERT Wout
2020 PEDERSEN Mads
2019 KRISTOFF Alexander
2018 SAGAN Peter
2017 VAN AVERMAET Greg
2016 SAGAN Peter
2015 PAOLINI Luca
2014 DEGENKOLB John
2013 SAGAN Peter
2012 BOONEN Tom

 

Team Jumbo-Visma

 

Het zal de vraag zijn of Nathan van Hooydonck wederom in staat is een heldenrol te vervullen voor zijn kopman en tevens titelverdediger. Echter zal hij er naar alle waarschijnlijkheid dit jaar niet alleen voorstaan, ook Tiesj Benoot en Christophe Laporte zijn van de partij net zoals op de vrijdag. Sterker nog, voorlopig staat dit weekend volledig dezelfde ploeg aan de start. Het zou overigens echt een koers kunnen worden waar Tiesj en Christophe als bliksemafleiders ook hoge ogen kunnen gooien.

 

Opstelling

  • VAN AERT Wout
  • BENOOT Tiesj
  • AFFINI Edoardo
  • TEUNISSEN Mike
  • VAN DER SANDE Tosh
  • LAPORTE Christophe
  • VAN HOOYDONCK Nathan

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.