Vlaams voorjaar deel 2 - Ronde van Vlaanderen

Gepubliceerd op 2 april 2022 om 18:58

Vlaanderens Mooiste, de Hoogmis de bijnamen van de Ronde doen al vermoeden dat het een bijzondere koers is. Voor het eerst georganiseerd in 1913 en met tot nu toe 105 verreden edities ook de oudste van de Vlaamse voorjaarsklassiekers en dus 1 van de 5 monumenten. Wout van Aert had zijn voorjaar volledig afgestemd op oa deze koers maar zal helaas vanwege een Corona besmetting niet aan de start staan. Ondanks dat enorme gemis zal Jumbo-Visma zeker niet kansloos zijn zondag maar de koers dragen zullen ze zeker nu niet doen, dat laten ze nu wel over aan de mannen van Alpecin-Fenix en UAE.

 

door Rahim Vlasblom

 

Geschiedenis

 

Voor Jumbo-Visma is het ondertussen of er een vloek rust op het voorjaar, de afgelopen jaren hebben ze met meerdere renners geprobeerd deze koers naar hun hand te zetten maar op een of andere manier wil het maar niet lukken. In 2013 kwam de ploeg met Sep Vanmarcke als de nieuwe kopman naar het voorjaar maar de talentvolle Belg kwam bijna altijd wel wat tegen en kon zichzelf niet naar het bovenste schavot van het podium rijden. Zijn beste klasseringen in die jaren was een 3e plek in 2014 (toen hij het in de sprint moest afleggen tegen Cancellara en Van Avermaet en in 2016 toen hij Sagan niet kon volgen bij zijn beslissende demarrage en hij ook weer de Zwitser moest voorlaten. In die jaren erna kon de ploeg de finale niet kleuren en in 2018 was het Timo Roosen die met een 18e plek de best geklasseerde renner was van de ploeg. Jumbo-Visma wist dat het uit een ander vaatje moest gaan tappen en haalde in 2019 Wout van Aert naar de Nederlandse ploeg, het grootste talent van de Belgen moest de klus dan maar gaan klaren. In dat jaar laten de favorieten zich verrassen door een ontketende Bettiol en eindigt Wout in de groep met favorieten op een 14e plaats.

 

In 2020 heeft Corona toegeslagen en wordt de koers pas verreden in Oktober. Wout is het hele najaar al in bloedvorm en gaat me vertrouwen naar de koers toe. Hij komt met zijn grote concurrent Mathieu van der Poel alleen in de finale maar laat zich verleiden tot een korte sprint en moet het onderspit delven tegen de venijnige Hollander.  Afgelopen jaar kwam de Belg te kort in de finale toen hij al teveel werk moest opknappen op 70 km voor de finish. Uiteindelijk kreeg hij kramp en kon hij Asgreen en van der Poel niet volgen bij hun beslissende jump. Dit jaar was alles in gang gebracht om Wout in een ideale positie af te zetten met een versterkte ploeg en een aangepast programma. Maar dus een paar dagen voor de koers moest de Belg afzeggen. Alle ballen dan maar op de editie van 2023.

 

Laatste 10 winnaars

 

2021 ASGREEN Kasper
2020 VAN DER POEL Mathieu
2019 BETTIOL Alberto
2018 TERPSTRA Niki
2017 GILBERT Philippe
2016 SAGAN Peter
2015 KRISTOFF Alexander
2014 CANCELLARA Fabian
2013 CANCELLARA Fabian
2012 BOONEN Tom

 

Parcours

 

In vergelijking met afgelopen jaar zijn er niet al te veel wijzigingen. Er is 1 nieuwe helling aan het parcours toegevoegd: de Achterberg, deze komt na de Kortekeer. De Kattenberg en de Wolvenberg zijn geschrapt. De koers heeft dit jaar dus 18 hellingen en 7 kasseistroken. De koers begint in Antwerpen en na ongeveer 100 km zullen de hellingen en kasseistroken elkaar opvolgen. De finale is niet anders dan de afgelopen jaren met de Oude Kwaremont en de Paterberg als laatste scherprechters daarna is het nog 13 kilometer naar de finish.

 

A. Lippenhovestraat (1.300 meter)
B. Paddestraat (1.500 meter)
1. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 13.25 uur
2. Kortekeer (1.000 meter aan 6,2%)
3. Achterberg (1.500 meter aan 4,4%)
C. Holleweg (1.500 meter)
4. Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
D. Kerkgate (2.500 meter)
E. Jagerij (800 meter)
5. Molenberg (463 meter aan 7%)
6. Marlboroughstraat (2.000 meter aan 3%)
7. Berendries (940 meter aan 7%)
8. Valkenberg (540 meter aan 8,1%)
9. Berg Ten Houte (1.100 meter aan 6%)
10. Kanarieberg (1.000 meter aan 7,7%)
11. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 15.15 uur
12. Paterberg (360 meter aan 12,9%)
13. Koppenberg (600 meter aan 11,6%) – Omstreeks 15.30 uur
F. Mariaborrestraat (2.400 meter)
14. Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
G. Stationsberg (600 meter)
15. Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
16. Kruisberg/Hotond (2.500 meter aan 5%)
17. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 16.05 uur
18. Paterberg (360 meter aan 12,9%) – Omstreeks 16.10 uur

 

 

Deelnemers

 

De grootste kanshebber voor de overwinning lijkt toch weer Mathieu van der Poel te zijn na het wegvallen van Wout van Aert. Hij won afgelopen week overtuigend Dwars door Vlaanderen en lijkt volledig herstelt te zijn van zijn rugblessure. Het enige wat nog onzeker is of hij ook al in staat zal zijn om na 275 km bij de beste te horen, maar dat zal ook voor hemzelf nog het grote onbekende te zijn. De titelverdediger van afgelopen jaar Kasper Asgreen heeft nog geen lekker voorjaar tot nu toe maar zijn vorm schijnt aan de betere hand te zijn, de mannen van Quickstep zijn altijd op de afspraak, ook al gaat het nog zo dramatisch tot nu toe voor hun. Lotto-Soudal zal het moeten hebben van Victor Campenaerts en dan moet hij niets tegenkomen en in de finale weg kunnen komen, want alleen op die manier maakt hij kans. In een sprint zal hij altijd worden geklopt. Ook de mannen van AG2R zijn nog niet erg gelukkig dit voorjaar en dus zullen Van Avermaet en Naesen iets uit de hoge hoed  moeten toveren, maar of dat er nog inzit. De ploegen van Intermache en Education First moeten hopen op een wonder en misschien via een vroege vlucht iemand in de finale te krijgen maar het lijkt lastig te gaan worden voor deze ploegen om echt de finale mee te gaan kleuren, alleen Kristoff zou met zijn huidige vorm voor een verrassing kunnen zorgen. 

 

De grootste outsider komt waarschijnlijk bij UAE vandaan, alleskunner Pogacar heeft van de week in Dwars door Vlaanderen laten zien het werk op de kasseien aan te kunnen. De vraag is hoe gaat dat zijn over 275 kilometer en weet hij zich op elk belangrijk punt zich goed te plaatsen, want als hij teveel achter de feiten aanloopt dan zal het ook voor hem een lastige opgave worden. Bij Trek-Segafredo heeft het ook nog niet mee gezeten dit voorjaar, Stuyven lijkt de absolute kopman en de ploeg zal er alles aan doen om hem goed af te zetten in de finale. Het sterkste blok naast die van Jumbo-Visma en Alpecin-Fenix zal dat waarschijnlijk zijn van Ineos-Grenadiers, met Turner, Pidcock, Narvaez en Van Baarle en hebben ze 4 remmers die in de finale mee kunnen zitten en daarmee andere ploegen onder druk kunnen zetten. De vraag is alleen of ze alle 4 fit genoeg zijn om ook na de Paterberg er nog bij te zijn. Hiermee zijn de belangrijkste kandidaten wel genoemd, er zijn nog wel een aantal outsiders bij andere ploegen zoals Tiller bij UNO-X. Capiot van Arkea, Degenkolb of Soren Kragh Andersen (DSM), Stefan Küng van FDJ, Tratnik (Bahrein) en Politt van Bora.

 

Jumbo-Visma

 

Het nieuws van Wout is ondertussen verwerkt en de ploeg kijkt positief na de dag van morgen, dat is de boodschap die de renners delen en uitstralen in de interviews van de afgelopen dagen. Maar natuurlijk is er wel wat veranderd en de ploegentactiek zal ook worden aangepast. De koers hardmaken zoals de afgelopen weken werd gedaan zal misschien best gebeuren maar niet op initiatief van de ploeg, er zal meer vanuit de reactie worden gekoerst. Misschien dat Affini voor de vorm nog wel op kop wordt gezet om mee te helpen bij de achtervolging op een kopgroep maar het zal zeker niet moeten. Met zoveel mogelijk geel en zwart in de finale komen zal het devies worden en dus is sparen het belangrijkste nu. Mike, Timo en Mick van Dijke zullen proberen zolang mogelijk aan te haken zodat Tiesj en Christophe in de finale nog wat te spelen hebben. Nathan lijkt wat van zijn vorm van Paris-Nice verloren te hebben en dus zal hij in het middendeel gebruikt worden om eventueel wat recht te zetten. Kansloos is de ploeg zeker niet maar het zal niet hetzelfde zijn als dat het zou zijn met Van Aert.

 

Sterrenverdeling

 

***** Mathieu van der Poel

**** Kasper Asgreen

*** Tadej Pogańćar

** Christophe Laporte

* Tom Pidcock, Greg van Avermaet, Mads Pedersen, Stefan Küng en Tiesj Benoot


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.