Waalse Pijl 2022

Gepubliceerd op 18 april 2022 om 20:35

Door het omruilen van de data van de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix voelt het een beetje vreemd dat we dus een paar dagen na de keien opeens de Waalse heuvels gaan bezoeken. Op woensdag dus de Waalse Pijl en en zondag sluiten we het klassieke voorjaar af met Luik-Bastenaken-Luik. In de jaren 50 en 60 waren beide koersen onderdeel van het Ardens wielerweekend en werd er over beide koersen een klassement opgemaakt. Tegenwoordig is de Waalse pijl de opmaat naar het 4e monument van het seizoen.

 

 

door Rahim Vlasblom

 

De Waalse pijl ontstond in de jaren 30 van de vorige eeuw, en ook deze koers werd georganiseerd door een krant, Les Sports om zo de verkoop te stimuleren. De iconische aankomst op de Mur van Huy werd pas trouwens in 1983 geïntroduceerd. Voor Jumbo-Visma (en voorgangers) als ploeg was deze koers nooit een groot succes, nog nooit werd deze koers gewonnen. Wel waren ze er een aantal keer dichtbij, zo was Maarten den Bakker in 1999 als eens 2e, Oscar Freire in 2005 5e, in 2008 waren Michael Boogerd en Thomas Dekker er 4e en 5e en in de meer recente geschiedenis werd Bauke Mollema in 2014 4e. Vorig jaar leek Primoz Roglic lang dat hij de eerste winnaar voor de ploeg zou worden maar werd die in extremis nog voorbij gestoken door Alaphilippe.

 

Laatste 10 winnaars

2021 ALAPHILIPPE Julian

2020 HIRSCHI Marc

2019 ALAPHILIPPE Julian

2018 ALAPHILIPPE Julian

2017 VALVERDE Alejandro

2016 VALVERDE Alejandro

2015 VALVERDE Alejandro

2014 VALVERDE Alejandro

2013 MORENO Daniel

2012 RODRÍGUEZ Joaquim

Parcours

 

Jarenlang werd deze koers door veel wielerkenners als saai omschreven en was het eigenlijk met het hele peloton een grote optocht naar de slotklim, dat altijd wel voor spektakel zorgde. Maar de organisatie wilde meer en zo ging het parcours een aantal jaar geleden op de schop. De aankomst op de muur bleef maar men bouwde een aantal lokale rondes in zodat er muur meerdere keren aangedaan werd, zo was het interessanter voor het publiek maar werd de koers ook zwaarder en was het meestal een flink uitgedund peloton wat naar de laatste beklimming van de muur kwam. Dit jaar is het finalerondje nog iets zwaarder gemaakt en zijn er 2 extra beklimmingen opgenomen. Zo moet de Côte de Cherave(1,3 km aan 8,1%)  bedwongen worden maar ook nog de Côte d’Ereffe (2,1 km aan 5%). Dit zou ervoor kunnen zorgen dat we misschien wel eens een solo aankomst gaan krijgen of van een heel klein groepje. De lokale ronde zal 3x verreden worden.

 

Favorieten

 

Op de startlijst staan meerder oud-winnaars van deze koers zo hebben we de Fransman Alaphilippe, die hier al 3x heeft gewonnen. Hij reed in Baskenland een sterke koers en zal ook met veel vertrouwen naar Charleroi afreizen. Ook Marc Hirschi staat aan de start, na een moeilijke periode is de Zwitser aan de betere hand. Hij won dit jaar al een koers in Italië en in de Amstel Gold Race zat hij er in de finale goed bij. Valverde zal met iets minder vertrouwen naar België afreizen, hij is bezig aan zijn laatste seizoen en ondanks zijn 2e plek in de Strade Bianche kwam hij er in Baskenland niet aan te pas en startte hij niet in de slotetappe. Fuglsang van Astana was hier als eens 2e maar dit seizoen verloopt dramatisch voor de ploeg uit Kazachstan tot nu toe en de vraag is dan ook of hij in de finale een rol van betekenis kan spreken. De Fransman Cosnefroy zal nog teleurgesteld zijn over zijn 2e plek in de AGR maar met zijn vorm zit het wel goed. In 2020 werd hij als eens 2e op de muur. Ineos komt ook hier met een waar sterrenensemble naartoe en met Kwiatkowski in bloedvorm zou het zo maar eens een renner van Ineos kunnen zijn die deze wint. Quickstep zit nog steeds in de hoek waar de klappen vallen, natuurlijk winnen ze hun koersen maar in de klassiekers wil het dit jaar nauwelijks lukken. Maar met Evenepoel en Alaphilippe hebben ze waarschijnlijk de favoriet in huis. Bora komt met Vlasov de man in vorm naar België en die zal zich zeker doen gelden. 1 renner moeten we maar niet over het hoofd zien en zal zelfs Alaphilippe schrik inboezemen, Pogacar zal dit jaar wel starten waarschijnlijk en die wint al 2 jaar bijna overal waar die wil winnen.

 

Jumbo-Visma

 

Bij de geelzwarte formatie is Roglic helaas van de startlijst verwijderd.  Hij liet na Baskenland weten te sukkelen met een spier achter zijn knie en hij is dus nog niet fit genoeg om aan de start te staan. Vingegaard is wel in goeden doen maar heeft tot nu toe nog niet veel succes gehad in de klassiekers en de vraag zal zijn of de aankomst in Huy misschien niet iets te zwaar zal zijn voor hem. Aan de ondersteuning zal het waarschijnlijk niet liggen met Tiesj Benoot en Robert Gesink. Verder krijgt hij de jongelingen Heesmann, die weer hersteld is van zijn sleutelbeenbreuk en Gijs Leemreize mee, die met een zeer degelijk seizoen bezig is. De wegkapitein van dienst is de ervaren Jos van Emden. Pascal Eenkhoorn maakt het zevental compleet.

 

 

Sterrenverdeling

 

+++ Pogacar, Alaphilippe

** Cosnefroy, Barguil, Martinez

* Vingegaard, Madouas, Evenepoel, Pidcock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.