Critérium du Dauphiné 2022

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 15:00

Het Critérium du Dauphiné is één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden voor de Tour de France. Veel Pro Tour ploegen staan er met een sterke kern aan de start, die veelal net uit een hoogtestage komt, en de laatste puntjes op de i gaat zetten voor de Tour.

Het “Critérium”, wat helemaal geen criterium is in de strikte zin van het woord, wordt al vanaf 1947 georganiseerd, en heette tot 2010 de “Dauphiné libéré”, naar de gelijknamige en organiserende krant. “Dauphiné” verwijst naar de voormalige provincie in het zuidoosten van Frankrijk, “libéré” betekent “bevrijd”, verwijzend naar het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

door Dick van Goch

 

Als we door de lijst met winnaars kijken, dan vallen de grote namen zeker op: zowat alle grote Tourwinnaars staan erop, van Anquetil, Merckx, Hinault via Indurain tot de Sky/Ineos-mannen.
Ook opvallend: slechts 1 Nederlandse winnaar, en verder 2x een 2e en 3e een 3e plek. Kwisvraagje maar weer, dus….

 

Dan de editie van 2022. Team Jumbo Visma zal vrijwel zeker met de 7 namen die zeker zijn van de Tour aan de start verschijnen: Roglic, Vingegaard, Kruijswijk, Kuss, Denis, Van Aert en Benoot. Zit daar de winnaar tussen? Of moeten we (weer) naar Ineos kijken? Pogacar lijkt ondertussen weer voor de relatieve luwte van de Ronde van Slovenië te kiezen.

 

Laatste 10 winnaars


2021 Richie Porte
2020 Daniel Martinez
2019 Jacob Fuglsang
2018 Geraint Thomas
2017 Jacob Fuglsang
2016 Christophe Froome
2015 Christophe Froome
2014 Andrew Talansky
2013 Christophe Froome
2012 Bradley Wiggins

Parcours

 

Etappe 1
De start van deze Dauphiné vindt plaats op zondag 5 juni. Geen proloog of andere (ploegen)tijdrit, maar meteen een rit in lijn over 192 km door de Ardèche, van La-Voulte-sur-Rhône naar het vlakbij gelegen Beauchastel. De renners krijgen al na 20 km de grootste moeilijkheid van de dag: een klim van 2e categorie, zo’n 10km aan iets meer dan 4% gemiddeld. Verder nog 3 klimmetjes van de 3e categorie, waarvan 2x dezelfde op het circuit dat 2x afgelegd wordt.

Etappe 2
De volgende dag starten we net buiten Valence voor een rit van 170km in westelijke richting, naar Brives-Charensac. Onderweg wederom geen meter vlak door de noordelijke heuvels van de Ardèche, met 2x een 3e, 1x een 2e en 1x een 4e categorie. Die laatste ligt op 9km van de finish.

Etappe 3
Daar waar de Dauphiné vaak wat verder vanaf de Alpen vertrekt om er vervolgens naartoe te rijden, is het dit jaar omgekeerd, want vandaag gaan we nog verder westwaarts. Start is in Saint-Paulien, de finish 169km verderop in Castreix-Sancy, ten zuidwesten van Clermont-Ferrand. Onderweg slechts 2 officiële klimmetjes, maar wel continu op en af door het Massif Central, om vervolgens te finishen op een klim van de 2e categorie: de laatste 6km gaan met 5.6% omhoog.

Etappe 4

Een vlakke tijdrit van 31,9km vanuit Montbrison naar het noorden met een finish bij het kastel van La Bâtie d’Urfé. Iets voor Roglic, Denis of Van Aert… of alle 3?

Etappe 5

Wijnliefhebbers opgelet: vandaag finishen we in Chaintré, een bekend wijndomein uit de Maconnais. 162km vanuit Thizy-les-Bours, met al vrij snel 2 klimmetjes van 3e en 2e categorie. Daarna weer 90km “bumpy” en tenslotte 2 kleine klimmetjes van 4e categorie.

Etappe 6
De langste etappe van 197km brengt ons de Alpen in. We vertrekken iets buiten Grenoble, gaan dwars door de Vercors om te finishen in Gap. 4 klimmen waarvan 2 van de 2e categorie, flink wat hoogtemeters maar de laatste 60km lijken goed te doen, met de afzink naar Gap aan het einde.

Etappe 7
Zoals gebruikelijk zit er ook in deze Dauphiné een etappe die erg veel lijkt op een rit uit de komende Tour. We vertrekken vandaag iets buiten Briançon voor 135km, en trekken via de Lautaret naar de Galibier. Dit is de “makkelijke” kant: 23km aan slechts 5,1%. Vervolgens dalen we af naar Saint-Jean-de-Maurienne om de Croix de Fer van de noordoostkant te bedwingen: 29km aan 5,2% gemiddeld. Na een afdaling van zo’n 25km krijgen we nog een kort klimmetje van 2e categorie naar Vaujany; in de Tour zullen de rijders een stukje verder fietsen om te finishen op de Alpe d’Huez.

Etappe 8
Na het klimgeweld van gisteren zal deze etappe iets makkelijker aanvoelen: 139km van Saint-Alban-Leysse naar het Plateau de Solaison. Onderweg 2 cols van de 1e categorie, waaronder de gebruikelijke Colombière, maar het venijn zit in de staart: een buitencategorie-klim van 11km aan maar liefst 9,2% gemiddeld. Dat is niet meteen een cadeautje om deze Dauphiné mee te beëindigen; het klassement kan en zal hier dan ook nog serieus op z’n kop gaan!

 

Favorieten

 

Zoals het er nu uitziet staat er maar 2 winnaars van een grote ronde aan de start. Eén daarvan is Roglic; hij krijgt Vingegaard als mede-kopman met zich mee. Ineos komt met
Geoghegan Hart en Hayter; ze kiezen meer voor de Ronde van Zwitserland, waar Martinez, Thomas en Pidcock worden opgesteld. Carapaz heeft de Giro gereden, Bernal is nog
herstellende en Yates is nog een vraagteken.

Pogacar is er ook niet, dat duel volgt dus pas in juli; UAE komt wel met McNulty. Andere kanshebbers die wel worden aangekondigd zijn Mas en Rodriguez (Movistar), Lutsenko
(Astana), O’Connor (AG2R), Barguil (Arkea), Chaves (EF). En voor wat het waard is: Israël komt met Froome…

 

Team Jumbo Visma


Zoals gezegd komt het team op volle oorlogssterkte, hoewel voorlopig Laporte wordt aangekondigd i.pv. Kuss. Vorig jaar was Roglic niet van de partij, toen werd Kruijswijk 15e,
Kuss 23e , Gesink 43e en Vingegaard slechts 51e . Iets met een slechte generale… In 2020 leek de Dauphiné een prooi te worden voor Roglic, maar met het oog op de Tour stapte hij de
laatste etappe niet meer op na een valpartij eerder, die Kruijswijk nog zijn deelname aan de Tour kostte.


Daarmee heeft er nog steeds nooit een TJV’er op het podium van de Dauphiné gestaan. Daar zou dit jaar wel eens verandering in kunnen komen! Maar hoe zit het met de knie van
Primoz?

 

Selectie Team Jumbo Visma
Primoz Roglic
Jonas Vingegaard
Wout van Aert
Steven Kruijswijk
Chris Harper
Christophe Laporte
Tiesj Benoot

 

Sterren

***** Roglic
**** Vingegaard, Rodriguez, McNulty
*** Geoghegan Hart, O’Connor
** Lutsenko, Mas
* Barguil, Chaves


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.