ZLM Tour 2022

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 15:26

Na twee jaar geen ZLM Tour door corona staat de 2.pro koers weer op de kalender. Het Parcours van de 33ste editie is zoals vanouds vooral geschikt voor sprinters. Voormalig winnaar van de ZLM Tour zal niet aan de start staan en zal ook zijn titel niet verdedigen, hij heeft nog te veel last van zijn val in Tour of Norway.

Geschiedenis


De ZLM Tour begon in 1987 als een amateurkoers, toen heette die nog de Driedaagse van Schijndel. De ZLM Tour is een van de weinige etappekoersen die we in Nederland hebben de wedstrijd kreeg de meeste bekendheid onder de naam Ster ElektroTour. Op de erelijst staan sinds het begin van deze eeuw namen als Nick Nuysen (2004), Sebastian Langeveld (2007), Mark Cavendish (2012) en Philippe Gilbert (2009, 2011 en 2014).
De afgelopen twee jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de coronacrisis. De laatste winnaar was Mike Teunissen hij zal dit jaar niet aan de start staan. Vijftien keer eerder won een Nederlander de ZLM Tour.

 

Laatste tien winnaars

2021 Niet verreden
2020 Niet verreden
2019 Mike Teunissen
2018 Niet verreden
2017 José Concalves
2016 Sep Vanmarcke
2015 André Greipel
2014 Philippe Gilbert
2013 Lars Boom
2012 Mark Cavendish

 

Parcours


Etappe 1: Kapelle - Kapelle (101 KM)
De eerste etappe van de ZLM Tour start en eindigt in Kapelle. De koers wordt verreden over een lokale omloop van twaalf kilometer. Deze lokale ronde rijden de renners acht keer. Het parcours gaat van Kapelle naar Wemeldinge en weer terug. De korte etappe start om 19:00 en eindigt rond 21:00. De eerste etappe van de ZLM Tour zal hoogstwaarschijnlijk eindigen in een sprint.

Etappe 2: Veere-Goes (183 KM)
Etappe 2 van de ZLM Tour is net zoals de eerste etappe van kop tot staart biljart vlak. Het parcours van de tweede etappe lijkt op het parcours van de Ronde van Midden-Zeeland. De koers die werd verreden tussen 1974 en 2007 en werd gewonnen door Gerrie Knetemann, Jan Raas, Henk Lubberding, Erik Zabel, Robbie McEwan, Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens, Leon van Bon, Servais Knaven en Steven de Jongh. De renners starten in Veere en finishen in Goes, waar het hoogstwaarschijnlijk weer sprinten zal zijn.

 

Etappe 3: Heythuysen-Buchten (186 KM)
Na twee etappes in Zeeland starten de renners de derde etappe van de ZLM Tour in Limburg. De start van de etappe vindt plaats in Heythuysen, gemeente Leudal. Voormalig beroepsrenners Frans Maassen en Roy Curvers komen uit de buurt. Vanuit het centrum van Heythuysen rijden de renners richting het zuiden voor wat hoogtemeters met als zuidelijkste puntje de Camerig. Na de Camerig rijden de renners weer richting het noorden met drie lokale ronden in Buchten waar ze uiteindelijk ook finishen.

 

Etappe 4: Rucphen-Mierlo (195 KM)
De langste etappe van de ZLM Tour wordt verreden van het westen van Brabant naar het oosten van de provincie. Na een geneutraliseerde start om 12:00 uur vanaf het gemeentehuis in Rucphen, is de officiële start in de Dorpsstraat in Sint Willebrord op de plek waar Jan Raas in 1978 de gele trui veroverde. Gefinisht wordt er die dag rond 16:30 in de dorpskern van Mierlo.

 

Etappe 5: Made-Rijsbergen (168 KM)
De laatste etappe vindt plaats in West-Brabant. Met een geneutraliseerde ronde over het parcours van de profronde van Made, start de laatste etappe om 12:40 in Drimmelen. De renners leggen een parcours af van 168 km. De profronde van Made werd ruim 75 jaar geleden verreden op de maandag na Luik-Bastenaken-Luik. De laatste etappe van de ZLM Tour eindigt rond 16:30 in Rijsbergen.

Favorieten

Ineos Grenadiers:
Elia Vviani is binnen Ineos degene die het zal moeten gaan doen in de sprints, al is hij niet de enige die voor een goed resultaat kan gaan. Ook Magnus Sheffield en Ben Turner kunnen een goed resultaat leveren.

Team DSM:
John Degenkolb is waarschijnlijk de kopman bij DSM, al kunnen ze daar ook rekenen op
Nils Eekhof die een gehavend voorjaar heeft gehad en Sam Welsford.

Nederlandse Selectie:
Bram Welten heeft dit seizoen al aardige dingen laten zien in de sprint, hij zal daarom ook de aangewezen man zijn binnen de selectie voor de sprints. Met Marijn van den Berg en Sebastian Langeveld heeft hij goede ondersteuning.

Andere favorieten: Jakub Mareczko, Timothy Dupont, Arvid de Kleijn, Elmar Reinders

Team Jumbo Visma


De laatste winnaar van de ZLM Tour is Mike Teunissen. Hij zal niet van start gaan omdat hij niet voldoende hersteld is van zijn val in Noorwegen. Jumbo Visma zal Mike Teunissen dus moeten missen, maar hebben met Olav Kooij een goede kanshebber voor de eindzege. Het zal echter wel de vraag zijn waar Kooij staat na zijn val in Hongarije een paar weken terug en zijn val van afgelopen zaterdag in de Heitse Pijl. Met Tosh Van Der Sande, Michel Hessmann, Mick van Dijke, Tim van Dijke, Jos van Emden en Lars Boven zal hij goede ondersteuning hebben in de aanloop naar de sprint en in de sprint zelf.

Selectie
Tosh van der Sande
Michel Hessmann
Olav Kooij
Mick van Dijke
Tim van Dijke
Jos van Emden
Lars Boven

Sterrenverdeling


***** Elia Viviani, Olav Kooij
**** Bram Welten, Arvid de Kleijn
*** Jakub Mareczko, John Degenkolb, Sam Welsford
** Elmar Reinders, Timothy Dupont
* Nils Eekhof, Marijn van den Berg


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.