Ronde van Zwitserland 2022

Gepubliceerd op 10 juni 2022 om 21:21

De ronde van Zwitserland is een koers waar Jumbo-Visma wisselend succes heeft gehad de laatste jaren. In 2019 werd deze niet verreden maar vorig jaar werd Sam Oomen daar nog keurig 8e. In de jaren daarvoor was het Antwan Tolhoek die er een overwinning pakte (2018) en in 2016 en 2017 was het Steven Kruijswijk die daar voor een klassement reed en respectievelijk 3e en 8e werd. Zijn mooiste herinnering aan deze koers zal waarschijnlijk teruggaan naar 2011 toen hij op schitterende wijze de 6e etappe won en uiteindelijk ook op het podium van het eindklassement stond.

Laatste 10 winnaars

 

2021 CARAPAZ Richard
2020 Niet verreden
2019 BERNAL Egan
2018 PORTE Richie
2017 ŠPILAK Simon
2016 LÓPEZ Miguel Ángel
2015 ŠPILAK Simon
2014 COSTA Rui
2013 COSTA Rui
2012 COSTA Rui

 

Parcours

 

Etappe 1 Küsnacht > Küsnacht: 175.49 Km

Deze editie start voor het eerst sinds 2008 niet met een proloog of tijdrit maar met een rit in en lijn en deze heeft al meteen de nodige hoogtemeters. Meer dan 2700 hoogtemeters moeten er overbrugd  worden. In totaal  moeten er 7 gecategoriseerde beklimmingen worden genomen. Op de laatste beklimming ligt de finish. De Küsnachter berg is de scherprechter op het lokale rondje van zo'n 40 kilometer. De klim is 2,7 kilometer lang met een gemiddelde stijgingspercentage van 8,2%, waarbij vooral de laatste 2 kilometer het lastigst zijn. 

 

Etappe 2 Küsnacht > Aesch: 195.80 Km

De 2e etappe begint ook weer in Küsnacht maar nu gaat het peloton in westelijke richting naar Aesch. Ook vandaag is het weer veel klimmen en vooral in het 2e deel van de etappe moeten er een paar lastige bulten worden overwonnen. In ding is zeker deze etappe gaat niet eindigen in een massasprint. De renners voor het klassement zullen scherp moeten zijn. De slotklim is de Challpass (6,3 kilometer aan 6,2%), op de top is het nog 15 kilometer tot de finish. 

 

Etappe 3 Aesch > Grenchen: 177.32 Km

Het lijkt wel of de organisaties dit jaar niet al te veel op hebben met de sprinters. Ook deze etappe zal lastig worden voor de meeste. Ook deze etappe heeft meer dan 3000 hoogtemeters en ondanks dat de laatste 10 kilometer dan wel vlak zijn is maar de vraag hoeveel sprinters er dan nog bij zitten. Deze etappe lijkt ideaal voor de avonturiers. 

 

Etappe 4 Grenchen > Brunnen: 191.89 Km

Ook vandaag zullen de meeste sprinters er weer een harde vloek uitgooien als ze kijken naar het profiel van de etappe. Niet over de eerste 170 kilometers, die zijn prima te doen voor hun maar dan komen ze aan bij de voet van de Sattel, de enige echte obstakel tussen hun en de finish in Brunnen. 3,8 kilometer aan 7,6% zal waarschijnlijk net te lang en te steil zijn voor de meeste van hun. Vooral de eerste 3 kilometer die meer dan 8% zijn gemiddeld. Op de top is alleen nog dalen tot aan de streep en de kans is dus dat we gaan sprinten met een uitgedund peloton.

 

Etappe 5 Ambri (Quinto) > Novazzano: 188.85 Km

Het beeld van de 5e etappe is niet heel veel anders dan die van de eerste 4. De hele dag op en neer en en de laatste 80 kilometer wordt verreden over een lokaal circuit in de omgeving van Medrisio, de stad waar de gevierde Zwitsere en 2 jaar geleden gestopte renner Michael Albasini vandaan kwam. De aankomst is er een voor de punchers. Voor de klassmentsrenners is dit een etappe waar je dit rondje zou kunnen verliezen, je moet zeer alert zijn in de finale.

 

Etappe 6 Locarno > Moosalp: 181.22 Km

De eerste echte bergetappe in deze ronde is er meteen 1 die er wezen mag. 2 gecategoriseerde beklimmingen en op top van de 2e ligt de finishstreep. De etappe kent een vlakke aanloop van zo'n 40 kilometer waarna het bijna 50 kilometer klimmen is. Officieel is klim van de Nufenenpass maar 13,6 kilometer maar dan hebben de renners al zo'n 1000 hoogtemeters overbrugd. Daarna gaat het in dalende lijn richting het dal en de slotklim begint op 17,7 kilometer voor de finish, minder steil dan de eerste klim maar toch ruim 7% gemiddeld. Hier gaan we zien wie van de klassementsmannen de juiste benen heeft om deze ronde te winnen.

 

Etappe 7 Ambri (Quinto) > Malbun (LIE): 196.60 Km

Ook deze etappe is er 1 voor de klassementsmannen: 3800 hoogtemeters, 4 gecategoriseerde beklimmingen en ook hier een aankomst bergop. De etappe begint in dalende lijn maar beneden aangekomen zal er nu zelfs ruim 50 kilometer geklommen moeten worden. De renners beginnen op 400 meter en klimmen dan naar bijna 2000 meter. Niet heel erg steil maar wel zo lang dat er bovenop al veel renners de bus opgezocht zullen hebben. Daarna volgt een lange afdaling naar en gaat het eigenlijk tot aan de slotklim alleen maar in een dalende lijn, alleen onderbroken door 2 beklimmingen van 3e categorie. De slotklim naar Malbun is 8,5 kilometer aan bijna 10%. De kans is groot dat een kopgroep het vandaag wel eens zou kunnen redden tot de finish.

 

Etappe 8 Vaduz (LIE) > Vaduz (LIE): 25.39 Km

Natuurlijk eindigen we deze ronde met een tijdrit en voor het eerst zo goed als vlak. Een rondje maar met veel lange rechte stukken en dus 1 voor de echt renners met power. Als het klassement nog niet in een plooi ligt dan kan je hier deze alsnog naar je toe trekken, hier gaan zeker wat verschillen gemaakt worden.

 

Deelnemers

 

Quickstep komt naar deze koers met Remco Evenepoel met onder andere Masnade, Van Wilder en Knox komt hij met een sterke ondersteuning naar Zwitserland. Op papier zal hij waarschijnlijk wel de grote favoriet zijn maar hoe houdt hij stand op de lange beklimmingen boven 1500 meter. Zijn grootste tegenstanders komen waarschijnlijk uit de hoek van Ineos, met Yates, Martinez en Thomas komen ze naar deze koers met de kopmannen die ook in de Tour het moeten doen voor de Engelse ploeg. Met Fraile, van Baarle, Pidcock en Rowe komen ze met een hele sterke ploeg waar de rest hun handen aan zullen hebben.

 

Een andere renner die in het voorjaar liet zien de stap richting de wereldtop te hebben gemaakt is de kopman van Bora, Vlasov. Winnaar van de ronde van Romandie en Valencia eerder in het seizoen en nog veel meer topklasseringen in rondjes van een week. Ook hij maakt zich klaar voor de Tour en zal misschien nog niet op zijn top zijn maar hij was nog nergens slecht dit jaar. Zijn ploeg is in de breedte wel wat minder sterk dan die van Quickstep en Ineos. UAE neemt vooral de ondersteuning mee die Pogacar moeten helpen in de Tour naar zijn 3e gele trui. Daarmee gezegd is Hirschi wel in vorm en rijdt Costa altijd goed in Zwitserland. 

 

Nog niet helemaal duidelijk is waar Thibaut Pinot staat. Hij is al een tijdje zeer wisselvallig maar een goede Pinot doet altijd mee om de eindzege. DSM gaat nog 1x Thijmen Arensman uitspelen als kopman voordat die op een lang verdiende vakantie mag. Andere outsiders zijn nog Ion Izagirre, Lutsenko, Fuglsang en Gino Mader.

 

Team Jumbo-Visma

 

Jumbo-Visma heeft zijn kopmannen voor de Tour naar de Dauphine gestuurd en staat in Zwitserland dan ook zonder uitgesproken kopman. Koen Bouwman zou oa naar Zwitserland komen maar die brak tijden een MTB-tochtje zijn arm. Verder zijn er nog wat twijfels omtrent het starten van Mike Teunissen ivm Coronabesmetting in Noorwegen, maar die lijkt op tijd hersteld te zijn. Sam Oomen mag samen met Sepp Kuss de honneurs waarnemen, zoals eerder vermeld eindigde Sam vorig jaar keurig in de top 10. Kuss gaat zeer waarschijnlijk naar de Tour en dus is het interessant om te zien waar hij staat op dit moment. Ook Rohan Dennis gaat waarschijnlijk mee naar Frankrijk en zal zich in dit rondje graag verder in vorm rijden. Verder is Robert Gesink mee voor ondersteuning bergop en hoopt Pascal Eenkhoorn zijn vorm uit de Giro mee te nemen naar Zwitserland. Ook Timo Roosen is hopelijk hersteld van zijn Corona besmetting en kan hij gewoon van start gaan.

 

Voorlopige selectie

Sam Oomen

Rohan Dennis

Mike Teunissen

Sepp Kuss

Robert Gesink

Pascal Eenkhoorn

Timo Roosen

 

Sterrenverdeling

 

*** Evenepoel, Vlasov, Martinez

** Yates, Mader, Izagirre

* Fuglsang, Thomas, Higuita, Woods, Lutsenko

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.